Според КНСБ минималната работна заплата може да стане 700 лева от 1 ноември, а прагът на бедност трябва да е 460 лева от 1 декември

Още от 1 ноември минималната работна заплата може да стане 700 лева, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на среща с ръководството на БСП днес относно антикризисните мерки и бюджета за 2022 г.

От синдиката искат от 1 януари минималната работна заплата да бъде 760 лева. Сега тя е 650 лева.

Трябва да се започне от спешните компенсации заради ненормално високите цени на тока и на газа към всички бизнеси, посочи Димитров. За нас е важно освен предприятията да бъдат компенсирани и домакинствата, независимо че те са на регулирания пазар, допълни той. От КНСБ искат и да се актуализира прагът на бедност час по-скоро.

Прагът на бедност трябва да бъде 460 лева и настояваме да се въведе още от 1 декември с решение на Министерския съвет, това може да стане и без парламент, и новите коефициенти в системата за социално подпомагане да бъдат приложени към него, посочи Димитров.

Според него промяната на прага на бедност и помощта за бизнеса ще изисква актуализация на бюджета за 2021 г.

От синдиката предлагат и антиковид добавка за октомври, ноември и декември за безработните с минимално обещение за безработица около 250 лева. Те са изчислили, че за това ще са нужни 17 млн. лева.

Най-централният въпрос за нас са доходите, заяви президентът на КНСБ. Относно бюджета за 2022 г. от синдиката смятат, че е възможно увеличение на средните доходи с 12-13 процента годишно и изпреварващо увеличение на минималната работна заплата със 17-18 процента.

Подобни статии