Според нов обвинител: Фейсбук подхранва фалшивите новини

Най-голямата социална мрежа в света филтрирала избирателно езика на омразата

Снимка: ЕПА/БГНЕС Франсис Хаугън излиза от британския парламент, след като е свидетелствала срещу политиката на Фейсбук.

Нови разкрития, публикувани от водещи световни медии, потвърждават съмненията, че Фейсбук всъщност подхранва речта на омразата, насилието и разпространението на фалшиви новини. „Най-голямата социална мрежа в света е изпуснала контрола“, пише АП.

Според публикуваните в агенцията, в. „Вашингтон пост“ и телевизия Си Ен Ен т. нар. Фейсбук пейпърс, ръководството на компанията вече не е в състояние да свали и предотврати публикуването на опасно съдържание. Според новите публикации във Фейсбук пейпърс мрежата застрашава демокрацията в целия свят, но най-силно в развиващите се страни.

Сътрудници на Фейсбук отдавна предупреждават за рисковете от алгоритъма, който всъщност  подсилвал речта на омразата, но ръководството на компанията ги е неглижирало. За това разказа в телевизионно интервю бившият продуктов мениджър Фpaнcиc Xаyгън. Според нея социалната мpeжа системно пренебрегвала сигурността на потребителите.

След американския Конгрес Хаугън се яви пред парламентарната комисия във Великобритания, която разглежда плановете за регулиране на социалните медии. Тя заяви, че Фейсбук разглежда безопасността като източник на разходи за компанията. Според нея алгоритмите подтикват потребителите към крайности, а мрежата ще подхрани нови вълнения по света заради начина, по който алгоритмите й популяризират екстремно и предизвикващо разделение съдържание, пише Ройтерс.

Нов разобличител пък обвини Фейсбук, че поставя печалбата пред модернизирането на проблематично съдържание в момент, когато американският технологичен гигант се опитва да се измъкне от скандала, породен от разкритията на Хаугън. Според статия във в. "Вашингтон пост" вторият разобличител е бил член на екип на Фейсбук, който отговарял за гражданска неприкосновеност на социалната мрежа. Той е внесъл документ в комисията за ценни книжа и борси на САЩ на 13 октомври - седмица след получилите голям отзвук свидетелски показания на Хаугън.

В документа бившият служител разказва за събития от 2017 г., когато компанията обмисля как да се справи по най-добрия начин с полемиката, свързана с намесата на Русия в американските президентски избори през 2016 г. В свидетелството пред комисията се твърди, че мениджърите на Фейсбук редовно подкопават усилията за борба с дезинформацията, речта на омразата и друго проблематично съдържание от страх да не ядосат бившия американски президент Доналд Тръмп и неговите политически съюзници и да не рискуват да загубят вниманието на потребителите, което е от съществено значение за огромните печалби на социалната мрежа.

В Индия пък Фейсбук е подхождал избирателно при премахването на език на омразата, дезинформация и подстрекателски публикации, особено на съдържание с антимюсюлмански характер, показват изтекли документи, получени от АП. Те обхващат времето от март т. г. до 2019 г. и показват непрестанни проблеми в работата на Фейсбук по премахването на уронващо достойнството съдържание от платформите на компанията в Индия.

Потърсена за коментар, говорителката на Фейсбук Ерин Макпайк е заявила, че тази статия не отговоря на стандартите на вестника, който през последните пет години е публикувал само след обстойни разследвания и намиране на множество източници.

Шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг отхвърли според него преднамерения опит за очерняне на имиджа на компанията, която стои зад най-голямата социална мрежа в света, с близо 2,9 милиарда потребители, предаде АФП. Това стана на фона на валящите едно след друго обвинения срещу компанията, че популяризира екстремно и поляризиращо съдържание в името на печалбите.

"Ставаме очевидци на координирана кампания за селективно използване на вътрешни документи, за да бъде нарисуван фалшив образ на нашата компания", каза шефът на Фейсбук по време на видеоконференция за анализатори. Но "реалността е, че социалните мрежи не са главните виновници за тези проблеми и не могат да ги оправят сами", увери той.

Свалят спорно видео на Болсонаро

Фейсбук и Ютуб свалиха от платформите си видео на бразилския президент Жаир Болсонаро, в което десният лидер изказва фалшиво твърдение, че ваксините срещу Ковид-19 могат да предизвикат СПИН и други болести, съобщиха Ройтерс и АФП. "Премахнахме видеото, защото нарушава нашата политика за медицинска дезинформация относно Ковид-19", посочи Ютуб в специално изявление. Според правилата на компанията Болсонаро няма да може да публикува нови видеа през следващите седем дни. Говорител на Фейсбук от своя страна заяви, че политиката на компанията не разрешава твърдения, че ваксините срещу КОВИД-19 убиват или разболяват хората.

Подобни статии

 • Защо

  Защо "Фейсбук" стана "Мета"?

  Компанията "Фейсбук" обяви, че променя името си на "Мета". Решението изненада обикновените потребители на нейните услуги, но основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг заяви, че смяната на името цели да покаже, че компанията се разпростира в различни сфери и не е свързана само с един продукт. Според него названието "Мета" дава по-добра представа към какво се стреми компанията.

  185
 • Фейсбук се прекръсти на

  Фейсбук се прекръсти на "Мета"

  Facebook променя името си на Meta, каза основателят Марк Зукърбърг, съобщава CNBC. „От днес нататък ще се казваме Мета“, каза Зукърбърг по време на представянето на компанията „metaverse“.

  169
 • Новият шеф на БНР Милен Митев: Няма да допусна натиск върху журналистите от радиото

  Новият шеф на БНР Милен Митев: Няма да допусна натиск върху журналистите от радиото

  Иска ми се в първите месеци да имаме ясна стратегия за трите години. Най-важно ще е да направим внимателен анализ на това къде се намираме в момента по отношение на ключовите дейности на Радиото - както на програмите, така и на новите дигитални продукти, за да можем да направим ясен план как се движим напред и как развиваме своите медийни услуги, за да бъде БНР все така значимо за обществото". Това каза в предаването "12+3" на националното радио Милен Митев, избран от СЕМ за генерален директор на БНР.

  179