Според нов проект на наредба: Конфитюрът с поне 350 грама плод на килограм

Сухото вещество в сладките изкушения трябва да е минимум 60%

Снимка: Pixabay.com

Килограм конфитюр трябва да съдържа поне 350 грама плод или пюре. Това предвижда проект на наредба за изискванията към плодовите конфитюри, желета, мармалади, желе-мармалади и подсладено пюре от кестени, публикуван за обществено обсъждане.

В него ясно са посочени точните количества на парченцата плод или пюрето, които конфитюрът следва да съдържа в зависимост от неговия вид. В случай, че сме решили да си купим такъв от френско грозде, шипки или дюли, трябва внимателно да следим дали в действителност съдържа поне 250 грама пулп. Ако продуктът е на основата на джинджифил - следва те да са поне 150 грама, при този от пасифлора пък - поне 60. За останалите конфитюри, сред които се нареждат и едни от най-купуваните у нас - ягоди, малини и боровинки, изискването за плодово съдържание е най-високо. Традиционно във веригите у нас се продават по-малки разфасовки - бурканчета от по 400 грама, което означава, че трябва да съдържат минимум 140 грама плод или пюре. Същите количества трябва да съдържа и килограм желе. В случая обаче съставките се изчисляват след приспадане на теглото на водата, използвана при приготвянето на екстракта от плода. Допълнително изискване за производството на конфитюр „екстра качество“ пък е ябълките, крушите, сливите, пъпешите, динята, гроздето, тиквата, краставиците и доматите да не се смесват с други плодове.

Предложението въвежда и нови правила за производството на мармалад - килограм от сладкото изкушение следва да съдържа не по-малко от 200 грама плод, почти половината от които да са от ядливата част на плода.

Според документа подсладеното пюре от кестени трябва да представлява смес от вода, захар и най-малко 380 грама пюре от кестени за килограм. Ключово условие, на което да отговарят конфитюрът, желето, мармаладът, конфитюрът „екстра качество“, пюрето от кестени и желе-мармаладът, е съдържанието на сухо вещество да бъде не по-малко от 60 на сто. Изключение правят тези, при които захарите са напълно или частично заменени с подсладители.

На етикета на всеки един от шестте продукта следва да бъдат упоменати количеството вложен плод, а също и общото захарно съдържание за 100 грама. Задължително условие е техните стойности да бъдат посочени в близост до наименованието на стоката.

Според доклад на служебния земеделски министър проф. Христо Бозуков новите правила ще защитят здравето и правата на потребителите у нас, а също и ще улеснят свободното движение и достъпа до висококачествени продукти.

6 от 7 бурканчета във веригите по бъдещия стандарт

Шест от 7 конфитюра са направени по стандарта, заложен в новия проект на наредба за изискванията към плодовите конфитюри, желета, мармалади, желе-мармалади и подсладено пюре от кестени, който предвижда в 1 килограм продукт да се влагат минимум 350 грама плод. Това показа проверка в една от големите търговски вериги у нас.

Бърза сметка сочи, че според новата разпоредба 360-грамово бурканче сладко от вишни следва да има в състава си поне 126 грама плод или пюре, реалното плодово съдържание обаче надхвърля 140 грама.

Впечатление прави, че 250 грама от сладкото изкушение със смокиня по рецепта от „едно време“ съдържат 65% плод. Така излиза, че бурканчето е с двойно повече плодове - 162 грама вместо очакваните според новата наредба малко над 87 грама.

245-грамовият микс от горски плодове, който можем да открием на щанда на веригата, също значително надхвърля заложеното в новата наредба количество пюре - близо 135 грама вместо 85.

Единственото несъответствие откриваме при сладкото от портокалови корички. Според етикета плодът в бурканчето е 30 грама на всеки 100 грама конфитюр. Той обаче не е достатъчен, за да покрие новопредложените критерии, съдържайки с 20 грама по-малко плодове и пюре от необходимото.

Подобни статии