Според образователния министър: Едва 5% били учениците без устройства за дистанционно обучение и още 5% без интернет

Останалите 90 на сто от учащите разполагали с всичко необходимо за обучение в електронна среда, твърди Красимир Вълчев

Според Красимир Вълчев само 5% от българските ученици нямат компютри, а други 5% нямали интернет

Странни данни за дистанционното обучение и училищата цитира образователният министър Красимир Вълчев. Така както само преди няколко месеца се твърдеше, че около 10-11% от учениците (7-8 хиляди) са останали необхванати в дистанционното обучение заради липсата на електронни устройства, сега изведнъж се оказа, че към момента едва 5% били учениците без устройства за дистанционно обучение и още 5% нямали интернет. Останалите 90 на сто от учащите разполагали с всичко необходимо за обучение в електронна среда, според министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Над 1000 ученици, от които 510 по желание, а останалите по здравословни причини, са пожелали дистанционно обучение през настоящата година. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред Дарик радио. Методът за обучение при тях е, че присъстват в класната стая, но от компютъра, без да взимат участие, а след това имат и онлайн срещи с учители. За тези допълнителни часове, в които учители трябва да преподават на деца, които са пожелали дистанционно обучение, ще се плаща допълнително по 15 лева на час. Такава е и средната цена на уроците, които дават частните учители, показва справка в обяви за индивидуални уроци.

След изненадващите данни за учениците, които внезапно са се сдбили с компютри, министърът обяви още, че около 1000 са учителите без компютри. Имаме 36 000 класни стаи и 16 000 лаптопа, трябва да се закупят още толкова, за да може всеки учител да нанася оценки в електронен дневник, разясни Вълчев. Министърът на образованието коментира още, че носенето на маски в закрити помещения е задължително, но за учениците то е сведено до 10% от времето, което прекарват в училище. Така предпазните средства били задължителни само в междучасията. В случай че и това отпадне, ще има много карантинирани деца, заяви Вълчев. Във връзка със сигнали, че ученици посещават места като дискотеки и заведения, без да носят маски, Вълчев коментира по принцип, че общото правило е маски да се носят на всички закрити места. Училищата са възпитателна среда, а контролът в дискотеките и заведенията трябва да се завиши и там, където не се спазват мерките, да има санкции, заключи Вълчев.

Нямаме изисквания за масов скрининг за тестване и за мерене на температурата, заяви Вълчев. Някои училища мерят температура на доброволен принцип, но не е удачно да има струпване на входовете в очакване да преминат през температурния тест, подчерта образователният министър. Училищата се справят поради това, че са организирани и стриктни. Също така няма изискване или нужда да има влизане през различни входове, заяви Вълчев по повод решение на едно от училищата у нас учениците да влизат през прозореца на класната стая. Пречиствателите на въздуха са полезни, но не сме ги препоръчали, ако може да се вземат, са полезни, обясни Вълчев. 

Подобни статии