Според учените от канадския университет във Ватерло: Молим се на дявола, а не на ангелите

Злите сили изпълняват по-охотно желанията ни

Въпреки общоприетите схващания, че при беда човек се обръща за помощ към Господ и светиите, се оказва, че в критични ситуации хората всъщност разчитат повече на дявола, отколкото на ангелите.Това твърдят учените от канадския университет във Ватерло, провинция Онтарио, в статия, публикувана в списанието Journal of Experimental Social Psychology.

Психолозите са се заинтересували защо в приказките и масовата култура „злите сили“ много по-често са склонни да отговарят на молбите на хората. За целта на своето изследване те са ангажирали над 2000 пълнолетни лица. На анкетираните е предложено да отговорят на серия въпроси за въображаеми ситуации, при които хората се обръщат за помощ към зли и добри същества – както към личности, така и към митологични персонажи.

Според мнението на мнозинството от анкетираните преди всичко „условният ангел“ се отличава от „условния дявол“ с това, че ангелът се интересува от мотивите за отправената към него молба. Същото се отнася и когато става въпрос за молби, отправени към конкретни хора. „Когато ние смятаме някого за зъл човек, не очакваме, че той ще се вълнува особено от истинските ни намерения, а ще се погрижи преди всичко за успешен краен резултат от действието - твърди Брендън Гулдинг, съавтор на изследването. - В същото време сме склони да мислим, че добрият човек анализира какво искаме всъщност да направим и няма да съди за това само по крайния резултат.“

Освен това участниците в експеримента са на мнение, че злите сили също с по-голяма вероятност ще изпълнят желания, които човек всъщност не е искал и не разбира. Според учените това свидетелства за факта, че хората асоциират злото не толкова с причинените вреди, колкото с безразличието към човешките желания. Що се отнася до силите на доброто, хората са склонни да мислят, че тяхната помощ не се свежда до стремежа да се постигне добро само за молителя. Хората свързват добродетелта с грижа да не се засегнат желанията и намеренията и на останалите личности, които са свързани с тази молба, твърдят в заключение авторите.

Подобни статии