Спортисти коленичат срещу расизма

Снимка: ЕПА/БГНЕС С падане на коляно спортистите изразяват своето отношение към расизма.

Олимпийският и параолимпийският комитет на САЩ разреши на спортистите, представящи страната, да изразяват позициите си за расова и социална справедливост по време на състезанията за класиране на игрите в Токио.

Това стана чрез официално писмо на генералния секретар на организацията Сара Хиршланд.

„Както беше обещано, ние споделяме резултатите от новата фаза на сътрудничество между Съвета по расова и социална справедливост към олимпийския отбор и ЮСОПС (б.р. - Олимпийския и параолимпийски комитет на САЩ). В резултат на това ние разрешаваме уважителните прояви на мнения на спортистите по дадените въпроси по време на националните олимпийски и параолимпийски квалификационни съревнования“, гласи част от писмото на Хиршланд.

В писмото е разяснено и кои форми на изразяване на позиция по наболелите въпроси са позволени. Уточнено е, че демонстрацията на изява може да бъде „вербална или невербална, например реч, жестове, съобщения по формата на знаци или надписи на облеклото“. Като пример са дадени надписите Black lives matter и Trans lives matter. Позволено е също така заставането на коляно, нещо, което от доста време правят много отбори и отделни спортисти, но и вдигането на ръка, свита в юмрук в началото на състезанието, на награждаването в това число и при изпълнение на националния химн.

Случаят с вдигната ръка е познат от Игрите в Мексико през1968 г. Тогава спринтьорите Томи Смит и Джон Карлос, заели съответно първо и трето място на 200 м, демонстрират този жест на почетната стълбица. Актът е насочен срещу нарушаването на правата на тъмнокожите в родината им САЩ.

Забранено е изразяване на позиция, насочена срещу други хора, тяхното достойнство или права. В това число проява на ненавист, расизъм и каквато и да е дискриминация.

Позицията на олимпийския комитет на САЩ обаче ще доведе до сериозен казус, твърдят световни анализатори. Според член 50 от правилника на МОК „на олимпийските терени, обекти и други зони се забранява всякакъв род демонстрации или пропаганда от политически, религиозен и расов характер“. Същият пункт забранява и рекламата извън партньорите на световната организация. Самият шеф на МОК Томас Бах нееднократно е изразявал категорично мнение, че въпросният член 50 не бива да се коригира, а трябва да се спазва стриктно.

 

Подобни статии