Средно по шестима безработни се борят за едно място

Средно по шестима безработни се борят за едно свободно работно място. Това сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта към края на февруари, съобщи БНР.

Най-силна е конкуренцията в областите Разград и Видин, където за една вакантна позиция се състезават съответно по 15 и по 12 безработни.

Най-големи шансове да намерят работа имат безработните в София - град и Русе. Там средн по четирима души се борят за едно място.

В 17 области равнището на безработица е над средното за страната. Най-високите стойности се отчитат в Северозападния район - Видин, Монтана и Враца.

Данните сочат, че за сравнение към края на януари в цялата страна за свободно работно място са се конкурирали по 8 души, а към края на декември миналата година - по 9.

Според социални експерти, причината за подобряването на картината на пазара на труда имат основно предприетите антикризисни мерки за запазване на заетостта.

По последни данни, равнището на безработицата в страната е 6,9%.

Традиционно най-ниско е нивото му в София-столица - малко под 3%, а най-високо - в област Видин - 14%.

Подобни статии

 • Пламен Димитров: Вероятно ще има повече от едно увеличение на минималната работна заплата годишно

  Пламен Димитров: Вероятно ще има повече от едно увеличение на минималната работна заплата годишно

  „Да не забравяме, че има в коалиционното споразумение предвидена актуализация на бюджета от 1 юли. Една възможност, която може би също ще се обсъжда, е едно по-малко увеличение сега, от 1 март, и възможно второ увеличение – от 1 юли, за да може на стъпки минималната работна заплата да се приближава към числа, които са много по-близки до издръжката на живот.“ Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Преди да влезем в еврозоната правителството има амбиция МРЗ да нарасне значително от сегашните нива, поясни синдикалистът.

  127
 • Омбудсманът Диана Ковачева с конкретни предложения за по-справедливи пенсии

  Омбудсманът Диана Ковачева с конкретни предложения за по-справедливи пенсии

  Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила становище до председателя на Народното събрание и председателите на бюджетната и социалната комисии в парламента, в което посочва шест стъпки за по-справедливи пенсии. Ковачева смята, че трябва да бъдат обсъдени конкретни законодателни промени при разглеждането на проекта за удължаване до 31 март на действието на разпоредби от закона за бюджета на общественото осигуряване.

  96
 • Иван Нейков: Увеличаването на възрастта на една нация не е катастрофа

  Иван Нейков: Увеличаването на възрастта на една нация не е катастрофа

  За България бъдещето са възрастните хора от гледна точка на статистиката и обществото ни започна да приема тази ситуация като катастрофа, но увеличаването на възрастта на една нация не е катастрофа, заяви директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков на конференцията "Български гласове за Европа: социални проблеми и възможности за решаването им" , която се провежда в пресклуба на Българската телеграфна агенция в Пазарджик.

  120