Сръбският патриарх Ириней изгуби битката с COVID. Вечна му памет!

Снимка: БГНЕС

"Бог да прости Негово Светейшество сръбския патриарх Ириней! Вечна и блажена да бъде паметта му!", се казва в съобщение от Българската патриаршия по повод кончината на сръбския патриарх Ириней (Гаврилович).

"В петък, 20 ноември, в 7.07 часа /местно време/, във Военната ковид болница "Карабурма" в Белград на 90-годишна възраст се престави в Господа Негово Светейшество сръбският патриарх Ириней /Гаврилович/. На 5 ноември т.г. приснопаметният патриарх бе приет за болнично лечение след положителен тест за коронавирус", се посочва в съобщението от БПЦ.
Очакват се подробности за датата и мястото на опелото, и на погребението на Негово Светейшество сръбския патриарх Ириней, информират от БПЦ.

Сръбският патриарх Ириней, който почина днес на 90 години от Ковид-19, ще бъде запомнен със силната си връзка с Косово, сръбските светини и сръбския народ там, припомня вестник "Новости".
Ириней живя 18 години в Косово и мислите и молитвите му винаги бяха за сръбския народ там. Патриархът винаги изтъкваше, че сръбският народ не може да се примири с това Косово да бъде извън Сърбия. "Царски Призрен, в който царуваха Милутин и Душан. Печката патриаршия, която е официалната резиденция на сръбския патриарх и сръбската Църква, да бъдат извън Сърбия - това умът ни не го побира", казваше патриархът.
Светското име на патриарх Ириней е Мирослав Гаврилович. Той е роден през 1930 г. в село Видово, близо до град Чачак. Завършил е гимназия и семинарията в Призрен, Богословския факултет на Белградския университет. Подстриган е за монах през 1959 г. от патриарх Герман. След това завършва аспирантура в Атина и през 1974 г. е избран за епископ Моравски. За патриарх на Сръбската православна църква е избран на 22 януари 2010 г.
Пълната титла на сръбския патриарх е Печки архиепископ, Белградско-Карловачки митрополит, Сръбски патриарх. Той е глава на СПЦ, председател на архиерейския събор, на архиерейския Синод на патриаршеския съвет, отбелязва ТАСС.
Избира се на заседание на архиерейския събор с участието на епископите не по-късно от три месеца след смъртта на предишния патриарх. Кандидати могат да бъдат действащите епископи, които управляват епархиите си не по-малко от пет години.

Подобни статии

 • Св. мъченик Неофит - небесен патрон на българския патриарх

  Св. мъченик Неофит - небесен патрон на българския патриарх

  Във времето на жестокия император Диоклетиан (284–305 г.) в древния град Никея на малоазийската област Витиния живяло благочестивото християнско семейство на Теодор и жена му Флоренция, които имали благодатна рожба – юношата Неофит.

  65
 • Светейшият патриарх Неофит ще посрещне именния си ден в уединение и молитва

  Светейшият патриарх Неофит ще посрещне именния си ден в уединение и молитва

  На 21 януари, петък, Светата църква отдава прослава на преподобния Максим Изповедник и на Св. мъченик Неофит - небесен покровител на Негово светейшество българския патриaрх и Софийски митрополит Неoфит. В митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя" в София Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, ще отслужи утре от 9.00 часа Света литургия, съобщават от кабинета на патриарх Неофит във връзка с предстоящия му имен ден.

  83
 • Да си спомним за преп. Макарий Египетски

  Да си спомним за преп. Макарий Египетски

  Преподобният Макарий Египетски се родил в Египетската страна, в селище, носещо името Птинапор. Неговите родители били съименни на древните свети праотци - Авраам и Сарра, като бащата на преподобния бил свещеник. Тъй като съпружеството им било безплодно, те решили да водят целомъдрен живот, но без да се разделят един с друг. И така те прекарали много години, съединени с духовно съжителство. Украсявали живота си с въздържание и пост, с чести молитви, неотслабващо бдение, щедро раздаване на милостиня, странноприeмство и много други добродетели.

  107