Сръбският президент: Ще се борим ако има лобиране за признаване на Косово

Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че Сърбия ще се противопостави, ако има ново лобиране за признаване на независимостта на Косово, съобщава агенция Танюг.

На въпрос за изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че ще засили лобирането за признаване на независимостта на Косово, Вучич заяви за телевизия "Пинк", че това е реално, тъй като Турция е голяма сила, а Ердоган голям лидер.
"Ще се опитам да разговарям с него. До 1 септември, съгласно Вашингонското споразумение, двете страни имат задължение да не лобират за признаване или оттегляне на признаването. Ако от 1 септември или преди това започнат акция по признаването, ние ще се противопоставим на това".
Вучич подчерта, че Турция е голяма сила, и че той в сравнение с Ердоган е малък и незначителен, но все пак Сърбия не е толкова малка, че да не се противопостави. "Сърбия защитава своите. Това (Косово) не е турско, то принадлежи на Сърбия. Не ни остава нищо друго, освен да се борим за своята страна и народ. Той (Ердоган) е много силен, а ние не сме, но вярвам, че ще смекчи позицията си...
"Ще видите, че не сме толкова малки, колкото казвам понякога" - е заявил сръбският президент.

Подобни статии