Сръбските синдикати: Ако пандемията не отслабне, ще последва голяма вълна от съкращения

Ако пандемията от коронавирус продължи, работниците в Сърбия ги чака гореща и неприятна есен, предупреждават събеседници на вестник "Данас" от сръбските профсъюзи.

По преценка на Съюза на независимите синдикати в Сърбия, ако здравната ситуация не се подобри, без работа може да останат от 250 000 до 300 000 души.

"Казват, че не може повече от петима души да работят в едно помещение, а във фабричните цехове работят по 200-300 работници. В почти всички големи предприятия има случаи на заразени, а това е потенциална бомба", заяви Югослав Ристич, председател на Съюза на независимите синдикати в Крагуевац. Той посочва, че работещите в оръжейната фабрика Застава са изпратени в колективен годишен отпуск след като бе доказано, че са заразени 26 души във фабриката.

Най-малко 100 000 души останаха без работа при първата вълна на заразата, а тъй като кризата се задълбочава, броят на безработните може да се увеличи три, четири, дори пет пъти, каза председателката па Асоциацията на свободните и независими синдикати Ранка Савич.

"Мисля, че над 300 000 души ще останат без работа, не бих се изненадала да станат половин милион. Ако вземем предвид сивата икономика, още сега 500 000 души са застрашени от пандемията", посочи тя и съобщи, че големите компании, които вече изпратиха голям брой работници в принудителен отпуск за 45 дни, искат да използват правото си и още веднъж да ги изпратят в годишен отпуск за още 45 дни. Когато към тези работници се прибавят още 400 000 души, завърнали се от чужбина, натискът върху пазара на труда ще бъде огромен, посочи тя и добави, че идният период дава основание за голяма тревога.

"Данас" не е получил коментар от министерствата на икономиката и на труда във връзка с тези опасения на синдикатите за освобождаване на стотици хиляди хора.

Подобни статии

 • Ситуацията с КОВИД-19 на Балканите

  Ситуацията с КОВИД-19 на Балканите

  През последната седмица някои от страните на Балканите отчетоха известно подобряване на епидемиологичните показатели, а други допълнително затегнаха ограничителните мерки спрямо неваксинираните лица в опит да избегнат влошаване на ситуацията преди наближаващите коледни и новогодишни празници. А ето и седмичната справка за ситуацията на Балканите на БТА:

  124
 • Турският бизнесмен Осман Кавала остава в затвора

  Турският бизнесмен Осман Кавала остава в затвора

  Турски съд остави Осман Кавала в затвора, въпреки западния натиск и риска, че случаят може допълнително да влоши отношенията на Анкара с Европа. 64-годишният бизнесмен, меценат и правозащитник е задържан от 4 години без присъда, което стана причина за обтягане на отношенията между Анкара и западните й съюзници, предаде БНР.

  128
 • Оставката на Зоран Заев като премиер на Северна Македония пак излезе на дневен ред

  Оставката на Зоран Заев като премиер на Северна Македония пак излезе на дневен ред

  Днес Централният и Изпълнителен съвет на управляващия Социалдемократически съюз в Северна Македония ще обсъдят оставката на премиера и лидер на партията Зоран Заев, която той обяви след поражението на местните избори на 31 октомври, предаде БГНЕС.

  145