Стачка в лабораторията за разработване на ваксината срещу Ковид-19 на Санофи

Синдикатите във френската фармацевтична компания Санофи (Sanofi) организираха еднодневна стачка в лабораторията, в която се разработва ваксина срещу Ковид-19 и на още няколко места.

Протестът е срещу съкращенията, които компанията планира въпреки подема на инвестициите на фона на пандемията, предаде Асошиейтед прес.

Около 200 служители със синдикални знамена и мегафони се събраха пред входа на просторния научно-изследователски център в Марси-л'Етоал, Централна Франция. Те заявиха, че планираното закриване на стотици работни места в страната би могло да забави борбата с коронавирусната пандемия.

Компанията обяви миналата година, че планира да съкрати 1000 позиции във Франция за три години, за да повиши ефективността на организацията и да се приспособи към еволюцията на заетостта и "залозите от утрешния ден". В днешно изявление Санофи отбелязва, че ще разчита на доброволно напускане, без да коментира повече заради правила за поверителност на фона на продължаващите преговори с профсъюзите.

Синдикалните членове от Санофи възнамеряват в събота да се присъединят и към по-широките демонстрации срещу съкращенията във Франция по време на пандемията.

Санофи, която е най-голямата френска фармацевтична компания и световен лидер в разработването на ваксини, е критикувана, че се бави с пускането на ваксината си срещу Ковид-19. Миналия месец Санофи и британският й партньор ГлаксоСмитКлайн (GlaxoSmithKline) обявиха, че потенциалната им ваксина няма да бъде готова до края на 2021 година, тъй като трябва да подобрят ефикасността й при по-възрастните хора, припомня АП.

Подобни статии