Стара Загора събра поетите си в календар

Календар, в който са използвани оригинални фотоси с образите на 12 български писатели, родени, живели или творили в Града на липите в края на ХІХ и през миналия ХХ век, излезе под патронажа на старозагорския областен управител Гергана Микова.

По този начин тя авансово отбеляза предстоящата 60-годишнина на музей „Литературна Стара Загора“. На заглавната страница е образът на даскал Петър Иванов (1847-1927): поет, преводач, публицист и просветител, автор на стихотворения, исторически драми и мемоари под наслов „Възпоминания от разбърканите времена”. Следва го за февруари Кирил Христов (може би заради култовото му „Жени и вино, вино и жени“), а за март е избран непреходният лирик и харамия от Чирпан Пейо Яворов. Следват първият български фантаст Георги Илиев, диаболистът Георги Райчев и нежният Николай Лилиев с неговото „Пламват нежни, пламват бели, пламват милвани вълни, в моята душа изплели път към звездни висини“. Финалната 12-а страница за декември догодина е запазена за Веселин Ханчев, а месецът преди него е за Иван Мирчев с „Да чакам ли до края на свещта/или да тръгна в сенките нататък…“.

Подобни статии

 • Поетесата Теа Монева: Светът е едно голямо стихотворение, в което живеем

  Поетесата Теа Монева: Светът е едно голямо стихотворение, в което живеем

  "Всяко едно стихотворение е отделна галактика. За да построиш обща вселена, трябва да откриеш научните закони между отделните галактики, да ги накараш да си общуват помежду си", казва в интервю за БТА младата поетеса Теа Монева. Стихосбирката й "Преводачът на света" е последната книга, редактирана от напусналия ни наскоро литературовед Марин Бодаков (1971-2021). "Щом светът е едно голямо стихотворение, то няма как поетите наистина да ни напускат", споделя Теа. Тя е родена във Варна на 18 април 1994 година. Средното си образование завършва в Първа езикова гимназия в морския град, а след това следва фармация в Мюнхенския университет "Лудвиг-Максимилиан". През 2021 издава дебютната си стихосбирка "Преводачът на света". Нейни стихове са намирали място в различни онлайн и печатни издания, освен това са били отличавани в различни поетични конкурси, сред които "Веселин Ханчев" и "Биньо Иванов". Пред БТА Теа Монева разказва за поезията, за връзката между литературата и науката, за изкуството и живота извън родината.

  132
 • Националната библиотека притежава две от най-емблематичните произведения на поета Низами Ганджеви

  Националната библиотека притежава две от най-емблематичните произведения на поета Низами Ганджеви

  Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" (НБКМ) притежава две от най-емблематичните произведения на поета Низами Ганджеви, предоставени по международен книгообмен от Националната библиотека на Азербайджан, съобщават от НБКМ.

  158
 • Спомен за Петя

  Спомен за Петя

  В търсене на най-синьото вълшебство

  Ей я, на. Синя книга с меки, оръфани корици. Едното й ъгълче е подгънато, лежи си небрежно на леглото ми, а не помня да я съм я оставял там. „Най-синьото вълшебство“ и някакво женско име на корицата. Хлапашка драсканица с жълт молив също.

  443