Старица оживява в тялото на млада жена и прави шеметна политическа кариера - в новия роман на Петър Денчев

Една старица, подгонена от своя страх към смъртта, внезапно оживява в тялото на млада жена. И разгръща пред себе си шеметна политическа кариера, водеща до упадъка на цялото общество. Това се случва в новия роман "Превъртане". Автор е театралният режисьор Петър Денчев.

Моралните и нравствени избори не затрудняват героинята на този роман, защото тя е обладана от желанието си да надхитри смъртта. Има ли това отношение към нашето собствено живеене? Как идеите и менталните нагласи пътуват през времето? Тези и други въпроси поставя "Превъртане" чрез своя забавно-трагичен, но заедно с това и зловещ сюжет. Това е история за едно преобразяване, която поразява целия свят, коментират издателите от "Жанет 45".

"В своите нови творчески търсения Петър Денчев разгръща едно интригуващо съвременно моралите. Това е изключително тежък, труден за провеждане опит да се вгледаме в същността на съвременното, на нашия живот тук и сега, със следите от неговите нравствени основания. И най-вече - с опита на смъртта като вездесъщ и неумолим арбитър, но и като ваятел на човешкото", пише редакторът на книгата Борис Минков.

По думите му опитът на Петър Денчев представлява особена ценност с начина, по който единичното, автоматизираното в процеса на живеенето и всекидневните стереотипи са обобщени до проблемите на съществуването. Наред с това, "Превъртане" показва как психосоматичните вкаменелости в човешкото поведение имат не просто своята история и вътрешна мотивация, но и свое "кръжащо" унаследяване, добавя още Минков.

Петър Денчев е сред най-интересните театрални режисьори у нас. Негови спектакли са гостували на различни фестивали и форуми в Сърбия, Румъния, Косово и Черна гора. През 2007 г. печели националния конкурс за нов български роман "Развитие" с ръкописа си "Тъй, както мъж целува жена, която обича". Предишният му роман "Малкият бог на земетръса" беше номиниран през 2019 г. за наградата "Хеликон". Произведенията му са преведени на сръбски, македонски, словенски, английски, немски и фарси.

Подобни статии