Стартовата асистентска заплата става 1300 лева, професорската - 1600 лева

Минималната асистентска заплата ще стане 1300 лв., за главен асистент 1400 лв., за доцент 1500 лв. и 1600 лв. за професор. Това ще стане със споразумение за увеличаване на възнагражденията в системата на висшето образование през следващата година между Съвета на ректорите, синдикатите и МОН, обясни просветният министър Красимир Вълчев.

„Увеличението за висше образование ще бъде част от допълваща субсидия, а финансирането на висшите училища ще бъде по модела възложител-изпълнител, а не по традиционния модел заплати и численост.“, каза той, предаде БТА. Основната задача е да бъдат насърчавани младите преподаватели., подчерта Вълчев.

Вълчев подчерта, че най-важни са преподавателите и учителите, защото те никога няма да бъдат заменени от изкуствен интелект. Догодина ще има безпрецедентен ръст на средствата за образование близо с 700 милиона лева, припомни той и каза, че минималните работни заплати имат сигнално значение за младите хора, които избират учителската професия и педагогическото образование.

С ръстът във възнагражденията се увеличава и приемът в педагогическите специалности на университетите. Остава обаче предизвикателство за качеството на образованието, коментира Вълчев. Той уточни, че МОН е публикувало за обществено обсъждане значителна промяна в наредбата за придобиване на педагогическа квалификация, чиято цел е регулиране на педагогическото образование. „Факт е, че висшите училища под паравана на академичната автономия, не са достатъчно реактивни на промените във външната среда“, коментира министърът и допълни, че изискванията, с които трябва да се подобри репутацията на висшето образование в България, завишени. изпълнението на тези стратегически изисквания ще зависи възнаграждението на ректорите.

Подобни статии