Стефан Еленков: Очертава се една много фестивална 2022 година

Стефан Еленков е основател и изпълнителен директор на промоутърската компания Fest team. Името му стои зад най-големите фестивали в България през последните 20 години като Hills of Rock и Spice Music Festival. Тази година се е заел да организира първият ARTE FEASTIVAL 2021 от 20 до 22 август във Велинград.

- Г-н Еленков, пред какви предизвикателства изправи пандемията промоутърите?
- Основното предизвикателство беше въобще да има събития, защото в тази обстановка придвижването на артистите беше невъзможно. Повечето колеги бяха в пълна парализа. Факторите, които се оказаха ключови за оцеляване, на първо място бяха финансовата стабилност на компанията и това какъв финансов резерв притежава, за да може да се издържа по време на пандемията.
- Завръщат ли се концертният и фестивалният живот у нас?
- Завръщат се с пълна сила. Това лято предстоят огромен брой събития - всеки ден се случва нещо в различни точки на страната. За есента в момента не мога да коментирам с оглед на новия план, който беше приет във връзка с пандемичната обстановка и за това какъв е броят на заразените по области. Сами знаете, че на дадени места има повече заразени, а в други може да се стигне и до пълно затваряне. Надявам се да не се случи, защото това наистина затруднява работата ни. Българинът е изключително жаден за събития на живо и това се вижда по продажбата на билетите. Хората имат огромна нужда от емоцията на живата музика. Мисля, че ако всичко започне да функционира нормално, това ще бъде един от секторите, който ще се възстанови най-бързо до нивата на 2019-а - най-успешна за индустрията до момента.
- Как рекламирате България като концертна дестинация пред международните артисти?
- Обстановката в България е сравнително спокойна и комуникацията с тях тече активно. Като изключим пандемичната обстановка, за да се случи един голям концерт на международен изпълнител, до голяма степен роля играят съседните страни. Защото България е в самия край на Европа и организирането на събитие тук има смисъл, когато могат да се сложат повече дати на съответната група. По тази причина разчитаме на колаборация с промоутъри от съседните страни. Нашата цел е да каним различни в стилово отношение артисти, за да можем да задоволим очакванията на различните видове публика. В последните 30 години има голямо насищане на рок концерти, докато музикални стилове като поп или инди-рок въобще не са залегнали в музикалната ни карта. Така че за нас основен приоритет е разностиловата музика.
- Отваряте програмата си за август с проект спектакълът LORD OF THE RINGS IN CONCERT: RETURN OF THE KING. Каква е ролята на новата локация - Античния театър, и какво да очакват феновете?
- Когато предложихме тази локацитя на музикантите, те бяха много приятно изненадани и обявиха, че никога не е правен концерт по филмова музика на подобна локация. Бяха много добронамерени и ни дадоха втора дата, защото капацитетът на първата локация „Арена Армеец“ беше доста по-голям от сегашния. Смятам, че това ще бъде едно уникално събитие както с оглед на локацията на това, че на сцената ще излязат около 250 музиканти и хористи, което никога не се е случвало в Античния театър.
- В края на август ви предстои и първият по рода си Arte Festival. Ще се срещнем с международни звезди като Горан Брегович и Morcheeba. Защо заложихте на това разнообразие от артисти?
- Arte feastival е планиран като първия истински семеен фестивал в България - нашата концепцията е да има за всекиго по нещо. Дори планувахме сцена 60+, но заради пандемията тази идея остана за догодина. Искахме максимално голям брой български семейства да дойдат дали заради музиката, дали заради комедийната или кулинарната сцена и да се забавляват заедно. В интерес на истината, когато представихме проекта на международните изпълнители, всички го приеха много радушно и това може би това беше един от най-лесните лайнъпи, които някога съм договарял.
- Прави впечатление, че дори залагайки на чуждестранни звезди, се опитвате да подкрепяте българските изпълнители. Има ли родни музиканти, които не отстъпват на западните?
- Българските музиканти по нищо не отстъпват на западните. Единствената разлика е, че зад западните изпълнители стоят компании, които могат да си позволят да ги промотират на глобално ниво и съответно да налагат дадената група в световен мащаб. А това, че ние не можем да си го позволим, не означава, че имаме по-ниско качество музиканти. Имаме много групи като Jeremy?, които си заслужава да бъдат показани на международния пазар. Всичко е въпрос на мениджмънт и договаряне и искрено вярвам, че е възможно да се случи.
- Скоро започвате инициатива за подпомагане на млади таланти...
- По своята същност проектът представлява подпомагане на талантливи български артисти, които имат желание да се развиват в сферата на музиката, които бихме подкрепяли по различен начин - дали като възможност за изява на наши събития, или като стипендии и обучение.
- Какви други събития подготвяте?
- За следващата година подготвяме една доста голяма изненада за жителите на град Пловдив. Планираме и възраждането на един позабравен фестивал, но във нов формат. Очертава се една много фестивална година през 2022-ра. Ще има много нови проекти, които очакват българската публика, и се надявам всеки един любител на музиката да намери своя концерт или фестивал.

Подобни статии