Стегнаха църквата на Ванга за помена

С постен курбан отбелязаха празника на любимата й светица

На Петковден въпреки пандемията няколко хиляди пристигнаха на Рупите, за да почетат 26 години от освещаването на храма „Света Петка“.

Това съобщи председателят на фондация „Ванга“ Иван Драмов. „Бяхме се подготвили за ограничителните мерки и по време на литургията, която започна в 11 часа в черквата 15 души контролираха хората да са на дистанция. Спазихме волята на леля Ванга и в 13 часа започна да се раздава традиционният постен курбан и дошлите да почетат паметта й. Хората се разходиха из храмовия комплекс, който е 230 дка. Чуваше се много руска и гръцка реч“, допълни още Драмов. По думите му много поклонници на пророчицата са се редили на дълга опашка да запалят свещици на гроба й, който е в съседство на черквата „Св. Петка“. Тържествената света литургия е била отслужена от отец Ангел Кочев.

Раздадени бяха награди на заслужили, участвали в съграждането на храмовия комплекс. Между тях е и скулпторът Иван Русев, създал мраморния кръст на хълма срещу църквата. Кръстът е висок 35 м и разгърнат в ширина 15 м. Както винаги, пристигна и Нешка Робева.

За празника стенописите в храма, дело на покойния Светлин Русев, са освежени от поканени специалисти. Ремонтирана е и фасадата й. "Комбинацията от жега, мъгли и влага се отрази върху стенописите. Затова ангажирахме специалисти, които да ги възстановят", каза още Драмов, като отново беше категоричен, че повелите на пророчицата са комплексът никога да не бъде изоставен.

Подобни статии