Стига сме пълнили джобовете на паразити

Скъпо ни излиза да храним топлинните счетоводители

Около 250-300 лева ще излезе подмяната на топломерите и водомерите на двустайно жилище (виж тук). Смяната на старите уреди с такива с дистанционно отчитане трябва да започне от 25 октомври. Тя ще е задължителна за новите топлоснабдени сгради и за старите, в които срокът на топломерите изтича.

В масовия случай това е до края на тази година. До 2027 г. е крайният срок, в който всички топлинни разпределители и водомери трябва да бъдат подменени с уреди с радиоотчитане. Хубава работа... но не съвсем.

Най-добрият вариант е да плащаме за реална консумация. Да ни мерят потреблението дистанционно, без да каним топлинния счетоводител у нас. Така ще отпаднат и междинните сметки, които парното ни плаща, докато получим реалната изравнителна. Това обаче си има своята цена. Въпросът е кой трябва да я плати.

Когато отиваме на пазар, не си носим кантара, за да ни мерят доматите. Срещу този довод от топлофикация използват аргумента, че всъщност търговският уред за измерване (кантарът) е в абонатната станция и това е топломерът. Той си е за сметка на самата топлофикация. Уредите на радиаторите пък не били търговски, с тях се правело само разпределение на консумираната от етажната собственост топлина. И всеки трябвало да си ги плати от собствения джоб.

По тази тема може да се спори. Все пак получаваме фактура на база показанията на топлинния разпределител, нали? И отново по показанията на този уред плащаме дължимото (и тук всеки може да спори колко наистина дължи) на топлофикация.

Но, както се казва, чашата може да бъде наполовина пълна или наполовина празна. Зависи от гледната точка. Ще бъде по-скоро пълна, макар и наполовина, ако паразитното звено между парното и абонатите отпадне. Това са топлинните счетоводители.

Сега техните служители обикалят от вход на вход, за да отчитат уредите на радиаторите. Ако се въведе дистанционен отчет, отчитането ще става съвсем лесно. И услугите на топлинните счетоводители ще станат леко излишни. Няма да е зле уредите да могат свободно да се продават на пазара, топлофикация да ги закупи, да ги сложи на радиаторите и редовно да си ги отчита. Едва ли би представлявало някаква трудност на база техните показания да ни прави после и сметките. Тогава чашата вече ще е пълна.

Никой обаче не изпитва нужда това да стане реалност. Нито Топлофикация, по незнайно какви причини, нито топлинните счетоводители, което за тях е разбираемо, защото ще си загубят бизнеса.

От топлинните счетоводители би имало някаква полза, ако бяха влезли в ролята на мениджър на сградата и абонатите в нея по отношение на топлоснабдяването. Например да вземат мерки срещу крадците на парно. Да ни съдействат в спорове с топлофикация. Да ни съветват и да ни помагат при прилагане на мерки за енергийна ефективност. Това сега не се случва, просто се отчитат едни данни и се прибират едни такси.

Никой не е длъжен да осигурява бизнеса на едно паразитиращо звено. В един момент може да се окаже, че точно това е и целта на промяната към задължителен радиоотчет - да се осигурят още приходи на въпросните фирми, задължавайки потребителите да си купят нови, при това по-скъпи уреди.

Подобни статии