Стигането до върха е по желание. Слизането от него е задължително

Снимка: YouTube Ед Виестърс

Стигането до върха е по желание. Слизането от него е задължително. Тези думи на големия американски алпинист Eд Виестърс, изкачил 14-те най-високи върха на планетата, трябва да помни всеки, дръзнал само да се поразходи в планината.

Тя не търпи неуважение и излишен бабаитлък от неподготвените да я превземат. Доказват го и данните на Планинската спасителна служба. Добрата новина все пак е, че заради пандемията инцидентите по ски пистите са намалели. Но в замяна на това акциите за спасяване на фрирайдъри и изгубени туристи са повече от миналата година. Фактите- само за четири дни от началото на годината ПСС проведе 7 акции за спасяване както на скиори и сноубордисти, така и на неподготвени туристи, някои от които извадени на косъм от смъртта.

И излишни разходи за държавата, която покрива десетки хиляди левове за спасяване заради необмислени изцепки на пишман планинари.

Още по-лошото е, че мнозина си позволяват да се качват в планината без застраховки. Нищо, че не става дума за големи пари, а за символични цени на полиците – от 2,50 лева за три дни и 20 лева за цяла година. Не стига, че някои хора се стискат да ги платят, ами и си позволяват преходи в планината, екипирани все едно че отиват на театър. Вярно, екипировката не е всичко,когато адреналина идва в повече. И заради това ще разкажа една история с над 40-годишна давност.
Отраснах в планинско градче, където редувахме ските през зимата с футболната топка през лятото. Който не можеше да кара ски, беше сравняван със земята от майтапи от местните зевзеци. Затова можеш, не можеш - мяташ се, но поне едно спускане по импровизираната писта като хората трябва да направиш, ако не искаш да станеш за смях сред връстниците. Нищо, че ските нямаха нищо общо със сегашните. За специални обувки пък въобще не ставаше дума. Който притежаваше пионерки, се смяташе за оборудван като Стенмарк и Жан-Клод Кили. Най-евтините ски бяха „Рила“ с кожени каишки, по-квалитетните - „Пирин“ с обтегачи. А около малцината притежатели на „Атомик“ не се стоеше от фукня! Но проблемът не е в ските, а дали можеш да ги управляваш така, че да ти служат добре. Заради това първото и последно спускане на мой съученик, който за разлика от нас беше екипиран най-добре, приключи с потрошен крак на екстензия. Посетихме го в болницата. А там заварихме майка му да го съветва: “Наско, ако беше потрошил и ските, дето ми струват цяло състояние, щях да те спукам от бой!“

Шегата настрана, но явно не всичко е въпрос на пари и техника, а опира до човешки възможности.

„Не покоряваме планината, а самите себе си.“ Казал го е човек, на когото може да му се вярва - Едмънд Хилари, първият алпинист, изкачил покрива на света - Еверест.

Заради това всеки от нас трябва да прецени кой е неговият личен Еверест. И да не се качва по-високо от върха, който може да покори. В противен случай само отваря повече работа на планинските спасители и застрахователите. За съжаление примери бол всяка зима.

Подобни статии

 • Христо Терзийски: Провокаторите на скандалите целяха хаос в съдебната система

  Христо Терзийски: Провокаторите на скандалите целяха хаос в съдебната система

  "И този парламент е вече в историята. Отиде си скоропостижно, защото мнозинството в него се занимаваше със себе си, а не с важните за българските граждани проблеми. Целта да се унищожи политическия опонент ГЕРБ-СДС чрез разпространението на неистинни твърдения и откровени лъжи нямаше как да придаде смисъл на най-важната институция в страната – законодателния ни орган. Затова и логичното се случи – партиите от новото мнозинство се изпокараха по един изключително грозен и обиден за Парламента начин, не успяха да съставят правителство, но успяха да вкарат страната в нова политическа и финансова криза", пише във Фейсбук бившият вътрешен министър Христо Терзийски. Ето какво още съдържа неговият пост:

  32
 • Д-р Любомир Канов, психиатър: Най-“прогресивната” част от младата интелигенция и умно-красивитетът са почти завършени бъдещи комунисти

  Д-р Любомир Канов, психиатър: Най-“прогресивната” част от младата интелигенция и умно-красивитетът са почти завършени бъдещи комунисти

  "Безпаметството в училище и модата да бъдеш като онези от “Запада”, готините, дето са много загрижени за нечии права и никога не разбраха, нито позволиха да се узнае в какво подтисничество и класова екстерминация и класов холокост живяха хората на Изток от Желязната Завеса десетилетия наред, а в Русия повече от век. Те причиниха това", коментира в пост във Фейсбук психиатърът д-р Любомир Канов. Ето какво още казва той:

  83
 • Служебен кабинет №3 (ГАЛЕРИЯ)

  Служебен кабинет №3 (ГАЛЕРИЯ)

  Третият служебен кабинет, който реди президентът Румен Радев вече е факт. Стефан Янев получи шанс да продължи започнатите реформи. А опозицията – в лицето на бившите управляващи, реагира моментално – нищо не е свършено, с какво ще ги запомним тези?!

  96