Стойчо Кацаров: От понеделник ще отпадне забраната за плановите дейности и операции в лечебните заведения

Стойчо Кацаров

От понеделник ще отпадне забраната за плановите дейности и операции в лечебните заведения, каза пред журналисти служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Кацаров беше в Националната кардиологична болница за откриването на нова апаратура. По думите му, днес ще бъде издадена заповедта за отпадането на забраната.

Броят на заетите болнични легла намалява всеки ден, включително - и на заетите легла за интензивно лечение, и това дава възможност и основание да се отмени досегашната забрана, обясни той. Така няма да се пречи на лечението и на други болни, тъй като хората боледуват не само от ковид, добави Кацаров.
Сравненията с други държави, в които се налага локдаун, не са уместни, тъй като условията и подходите са различни, допълни министърът. В България все още няма данни за появата на варианта "Омикрон" на коронавируса, но днес разписах допълнителни средства за Националния център по заразни и паразитни болести, за да могат да секвенират повече проби за този вариант у нас. Целта е, ако се появи тук, да научим веднага, а не след няколко седмици, тъй като досега пробите са били изпращани в чужбина.

Подобни статии

 • Ранното лечение може да овладее алергията към фъстъци

  Ранното лечение може да овладее алергията към фъстъци

  Малките деца може да успеят да преодолеят алергиите си към фъстъци, ако бъдат лекувани на достатъчно ранна възраст, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на резултатите от американско проучване, публикувано в сп. "Лансет".

  91
 • Нови рокади в ръководството на НЗОК

  Нови рокади в ръководството на НЗОК

  Васил Пандов оглавява надзорния съвет на НЗОК, съобщиха от здравното министерство. Той е началник на кабинета на здравния министър проф. Асена Сербезова сега и поема поста на мястото на бившия зам.-министър от служебния кабинет д-р Александър Златанов. Това става с решение на Министерският съвет прие решение за промяна на представителите на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

  93
 • Синдикатът на медицинските сестри иска реформи, или ще организира протести

  Синдикатът на медицинските сестри иска реформи, или ще организира протести

  Синдикатът на българските медицински сестри настоява за спешна реформа в българското здравеопазване, тъй като състоянието, в което се намира то в момента е в основата на високата смъртност в страната. От синдиката са изпратили писма до всички парламентарни групи, без ГЕРБ и ДПС, и настояват да се организират работни срещи. Най-наболелите проблеми са недостигът на кадри, неспазването на трудовите стандарти и липсата на колективен трудов договор в повечето здравни заведения. Масово в болниците не достига медицински персонал, алармират от Синдиката на българските медицински сестри, предаде БНР.

  128