Стойчо Кацаров: Потребителите ще спечелят от премахването на монопола на Здравната каса

Снимка: д-р Стойчо Кацаров БГНЕС

От премахването на монопола най-много ще спечелят потребителите. Това мнение изрази служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в предаването „Неделя 150“ по БНР.

„Аз съм един от силните привърженици на премахването на монопола на Здравната каса. Смятам, че това е фундаментален въпрос на нашата здравна система. От премахването на монопола най-много ще спечелят потребителите“, каза служебният здравен министър. Според него възможността на потребителя да избира сам осигурителния фонд ще повиши качеството на услугите и ефективността на контрола.

„Ако не сте доволен от единия фонд, ще можете да насочите вашите осигуровки към другия фонд, който може би ще удовлетвори вашите потребности по-добре. Ако не сте доволен от втория, ще преминете към третия. Така фондът ще се стреми да спечели вас като потребител, а за да постигне това нещо, той ще трябва да се постарае така да контролира дейностите на лечебните заведения, че вие да сте доволен. Възможността на потребителя да избира фонд, ще доведе до повишаването на качествено на медицинските услуги и на ефективността на контрола. Пациентът трябва да в центъра на здравната система. Един от механизмите той да отиде в центъра на тази система, е да му дадем възможност да избира къде да влага осигуровките си. Така той става важен човек в системата“, допълни министър Кацаров.

„Болниците могат да не бъдат търговски дружества, това може да се промени. Според мен това няма да доведе до съществена промяна в здравната система. Това, че са търговски дружества, е форма на регистрация. Може да се намери друга форма на регистрация, която да не е по Търговския закон. Дори да не са търговски дружества, те пак ще се стремят приходите и разходите да са еднакви. Това няма да им позволи за изразходват колкото искат средства. Те пак ще трябва да спазват финансова дисциплина. Променената регистрация няма да повлияе на тези процеси. Много по-важно е да се стимулира честната конкуренция между тях. Парите трябва да отиват при тези, които наистина работят добре и обслужват добре своите пациенти, а не да се разпределят предварително по не много ясни механизми. Не трябва да се субсидират допълнително отделни болници, други да не се субсидират и да се ограничават в дейността им. Така се изземва контрола от потребителя – както е в момента, и той отива в ръцете на хората, които управляват системата“, каза още д-р Кацаров.

Подобни статии