Стокообменът с Полша стигна внушителните 1,5 милиарда лева

Снимка: Министерство на туризма

Стокообменът с Полша отчита стабилни нива като през първите десет месеца на 2020 г. е близо 1,5 млрд. евро, което представлява увеличение с 0,9% спрямо същия период на предходната 2019 г. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на работна среща с вицепремиера и министър на икономическото развитие, труда и технологиите на Полша Ярослав Говин във Варшава, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Според Николова представителите на бизнеса в Полша могат да се възползват от предимствата на България като инвестиционна дестинация.

"Полша е важен партньор за страната ни в областта на търговията и инвестициите и сме заинтересовани от активизиране на търговското сътрудничество и увеличаване на присъствието на полския бизнес и на полски туристи у нас", категорична бе тя. В хода на разговорите беше потвърдено желанието на двете страни за подписване на анекс към Спогодбата за сътрудничество в областта на туризма между двете държави от 1969 г. По думите й това би допринесло за двустранното ни сътрудничество.

„Вярвам, че с подписването на анекса ще поставим основа за допълнително активизиране на двустранните ни отношения по редица ключови въпроси“, подчерта ресорният министър на България.

Ярослав Говин пък съобщи, че Полша подготвя нова икономическа стратегия за развитие на страната, която ще представи на полските инвеститори възможностите, които дава България като инвестиционен пазар. Той обобщи, че България е една от любимите дестинации на поляците заради чудесния климат, прекрасните пейзажи и огромното културно-историческо наследство. 

 

Подобни статии

 • По мярката

  По мярката "60/40" са платени 884 млн. лв., запазени са 300 000 работни места

  Общо 884 млн. лв. са изплатени по мярката 60/40, като средствата са помогнали за запазването на 300 000 работни места. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която посети предприятия в Добрич и региона, подпомагани чрез мерките за запазване на заетостта, съобщиха от социалното министерство.

  70
 • Близо 15 000 безработни ще работят на субсидирани работни места със средства от Националния план за действие по заетостта

  Близо 15 000 безработни ще работят на субсидирани работни места със средства от Националния план за действие по заетостта

  Тази година близо 15 000 безработни ще работят на субсидирани работни места със средства от Националния план за действие по заетостта през 2021 г. Част от тях ще продължат работата си от миналата година, тъй като имаме програми, които осигуряват заетост по две години, но около 10 000 нови безработни ще могат да бъдат включени в тази субсидирана заетост. Това казва в интервю за БГНЕС Елка Димитрова, директор на дирекция „Политика на пазара на труда и трудова мобилност” в МТСП.

  55
 • Над 200 компании са заявили желание да сключат договори със студенти

  Над 200 компании са заявили желание да сключат договори със студенти

  Над 200 компании от страната са заявили желание да сключат договори със студенти. Това е станало известно на среща на Националния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/ с представители на Министерство на образованието и науката, на която са били обсъдени възможностите, които предоставя Наредбата за условията и реда за осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател, съобщиха от АИКБ.

  119