Столична община и Народното събрание влязоха във война за паркоместа

Столична община отне безплатния паркинг на депутатите на жълтите павета до парламента. А след това с административна хватка парламентът си го върна, съобщава бТВ.

С един от малкото закони, които приема 46-тото Народно събрание обаче, депутатите на практика си връщат безплатните паркинги. Това се случва чрез правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който дава право на председателя на парламента да утвърждава зони за сигурност. Ива Митева утвърждава "зони за сигурност", които напълно съвпадат с отнетите им от общината паркинги. И уведомява с писмо кмета на столицата.

Пред бТВ общинският съветник от ГЕРБ-СДС Зафир Зарков напомня, че през юни месец с решение на СОС бе редуциран броят на местата за паркиране от 185 на 50 на пл. „Св. Александър Невски“.

Със същото решение беше намален и броят на паркоместата на пл. „Желю Желев“ за бившия Партиен дом. За нуждите именно на Народното събрание – да могат да ги ползват срещу заплащане, ако желаят. Това по думите на Зарков се направило с пълно единодушие на политическите сили, а целта - да се намали присъствието на автомобили на знакови за града места. По думите му от ГЕРБ са внесли предложение да се махнат абонаментите и да се ограничат паркоместата за институциите, независимо общински или държавни. По този начин граждани, фирми и институции щели да са равнопоставени в условията, при които паркират автомобилите си, което показва, че заявките за коренна промяна в управлението са лицемерни.

Според общинския съветник от БСП Михаил Ставрев от Народното събрание са „национализирали площада“, а е странно, че пространства, които са непосредствено до сградата на парламента не са зона за сигурност, но паркингите са. Независимият общински съветник Борис Бонев заяви, че е внесъл предложение за радикална реформа на паркирането в София, а решението за паркинга на парламента на пл. „Св. Александър Невски“ нарече „лицемерие“, тъй като когато ГЕРБ са били мнозинство и на власт, техните общински съветници не са приели това решение, още повече че в непосредствена близост столичният кмет Йорданка Фандъкова е раздавала безплатни паркоместа на общински служители.

Междувременно Ива Митева е отказала коментар по темата пред БТВ.

Всъщност за породилия се казус между НС и общината пръв съобщи преди дни общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

Ето какво написа той тогава във Фейсбук:

"Председателката /бившата/ на Народното събрание и главният секретар на Народното събрание - Габриела Килфанова /за сега действаща/ пратили писмо до Столична община, че безплатните паркинги на депутати и администрация на Парламента са...зони за сигурност. Позовават се на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание от 06.08.2021 г. И като зони за сигурност можели да си ги ползват. Такава наглост и нахалство рядко се вижда, но е логично в контекста на цялата простотия, която роди 46-то НС. Според Главния секретар на Парламента това, че са на публична общинска собственост няма никакво значение. Дори са се погрижили Главния секретар на МВР да им съгласува схемичката. Учудващо е настървението, с което бранят правото си на безплатно паркиране. Друг е въпросът, че в зона за сигурност не само не следва да има паркиране, но дори и престой на ППС. Друг е въпросът, че не може с Правилника за организация и дейността на НС да се отменя Закона за общинската собственост и да се ограничава публичната територия без съгласието на общината. До момента нито една от парламентарно представените партии не взе отношение и не направи бележка на Митева, че не може подобно беззаконие. Така или иначе смятам да изпратя казуса на Главния прокурор с искане да им отмени текста в правилника".

С втори пост, само ден след разпускането на НС, показва как вече няма депутати, но на паркингът има коли на чиновници от парламента. "Това ли е зоната за сигурност? Безплатен паркинг за администрацията на Парламента? Главният секретар на Народното събрание Килфанова това ли разбира под сигурност - паркинг през улицата на над 100м. от сградата. Крият се зад МВР и НСО за 213 безплатни паркоместа. Окупирали публична общинска собственост и наглеят. Призовавам назначената от Ива Митева по приятелски подбуди за Главен Секретар на Парламента да върне публичните пространства на гражданите, ако й е удобно, ако може... Аман от калинки в политиката и администрацията! Хем простотия, хем наглост", пише още той.

 

Подобни статии