Столична община започна информационна кампания за насърчаване на ваксинирането сред софиянци

"Моята грижа по отношение на Ковид епидемията е непрекъсната. Софийският общински оперативен щаб, създаден по моя инициатива, не е прекъсвал работа, съветваме се с всички експерти и институциите". Това каза пред журналисти днес столичният кмет Йорданка Фандъкова при инспектиране на строителен обект в София.

"Въпреки тежката финансова ситуация в градския транспорт не намалихме броя на превозните средства и в настоящия момент не се предвижда такова намаление. Напротив работим гъвкаво и при по-голямо натоварване се променят разписанията и се увеличава броят на влаковете. Осъществява се и непрекъснат контрол и за август са извършени над 360 проверки в градския транспорт за носене на маски. Издадени са 24 полицейски разпоредби и са съставени 5 акта, което като цяло говори, че мерките се спазват", допълни Фандъкова.

Няма как да осъществим такова разреждане, че да могат хората без маски да се возят, така че проверките продължават. Когато обаче държавата дава задачи, трябва да осигурява и финансиране, коментира още Фандъкова.
На въпрос предвижда ли Столична община нови мерки предвид все по-голямото ни доближаване до "червената зона" на Ковид заразата, Фандъкова посочи, че заради новата заповед на министъра на здравеопазването, тя също ще поднови от днес заповедта за по-сериозно спазване на мерките и най-вече гъвкаво работно време на администрацията, без това да пречи на обслужването на гражданите.
"За мен обаче остава най-важната мярка - насърчаване на ваксинирането както за гражданите, така и за администрацията", коментира Фандъква. Тя съобщи, че от днес стартира нова кампания за насърчаване на ваксинирането, чиято цел е информация за гражданите чрез брошури, изготвени от експерти. В нея има и информация за пунктовете на общината за ваксиниране през уикенда - в големите търговски вериги, читалищата в район Искър и екипи при заявка, които да ваксинират на място.
По повод въпрос относно предлаганите промени в Закона за НСО, столичният кмет коментира следното: "Никога не съм ползвала охрана. Имам предоставена от НСО кола с шофьор, която ползвам само за работни цели и в работни дни. Ако има промяна в закона, ще се съобразя с това, което народните представители приемат и ще намерим по други начини да си вършим работата".
От началото на юли започна ремонтът на първия етап - 1,3 км от ул."Първа българска армия" и по нея се работи в график. Това е много важна отсечка за район "Сердика" и кв. "Орландовци", дълго чакана от гражданите, работи се усилено и се наблюдава от надзора и от зам.-кмета Ангел Джоргов, каза Йорданка Фандъкова.

Подобни статии