Столичната кметица: Безплатен обяд няма!

"София осигурява голяма част от обяда на цялата държава с данъците, които софиянци с труда си плащат", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за предаването „Тази събота“ по bTV

„Безплатен обяд няма. София осигурява голяма част от обяда на цялата държава с данъците, които софиянци с труда си плащат, затова не е честно да се коментира по този начин града. При кандидатстването за средствата за продължението в двата участъка на метрото, ние залагаме на собствено участие над 50 %. Това не се говори. Говори се, че София разчита само на европейски средства. Но европейските средства са предвидени за това – да се насочат там, където живеят хората, за да може бързо да се възстанови икономиката. Кой е двигателят на икономиката във всяка държава? Големите градове. В България това определено е София“, каза Фандъкова. Според нея столицата имала много добра финансова политика.

„В случая всички аргументи, които бяха изтъкнати, за да се намалят средствата за София са категорично неверни. Остава някаква идея за атака срещу София. Аз не мога да кажа какви са мотивите на вицепремиера, но трябва да е ясно, че ако това е атака срещу мен, това не е така – това е атака срещу София и софиянци. Защото около 40 хиляди души в кварталите „Хаджи Димитър“, „Сухата река“, „Левски Г“ очакват разширението на метрото. Около 70- хиляди души в „Слатина“, „Гео Милев“, „Полигона“, „Младост 1“ очакват също разширението на метрото. Тези хора са изкарали парите с труда и са платили данъците на държавата. Нека да поясня, че общината получава само местните данъци, а данъците от труда на хората 100 % отиват в държавата и ако трябва да се прави реформа, то съвсем нормално е част от тези данъци да бъдат връщани в градовете и тогава вече можем да седнем да говорим за приходите на София“, каза столичната кметица.

Подобни статии

 • Стартира данъчната кампания в София, от утре налозите се плащат на каса

  Стартира данъчната кампания в София, от утре налозите се плащат на каса

  Данъчната кампания в София за 2022 г. стартира от днес. Местните данъци и такси в София могат да се плащат онлайн от днес, а от утре – 24 януари и на каса в районните данъчни отдели, по банков път или чрез финансови посредници, напомня във Фейсбук зам.-кметът Дончо Барбалов.

  107
 • Прекъснаха елзахранването на 134 незаконни обекти в цяла София

  Прекъснаха елзахранването на 134 незаконни обекти в цяла София

  Проведоха се проверки във всички 24 района на столицата, в следствие на което бе прекъснато електрическото захранване на 134 на брой незаконно свързани обекти. Това съобщи на пресконференция в Столичната община главният архитект на София Здравко Здравков. Днес председателят на Столичния общински съвет /СОС/ Георги Георгиев и главният архитект представиха проект за изменение на Наредбата за преместваемите обекти на територията на Столичната община. Предстои обществено обсъждане на промените и след това одобрението им от СОС.

  92