Столичните таксита остават с малък данък и догодина

Въпреки това настояват за почти двойно вдигане на тарифата

Столичните таксита да плащат 300 лв. данък и през 2022 г. Това предложение бе представено на транспортна комисия в Столичния общински съвет.

Налогът за таксиметровия бранш беше намален и през настоящата година, заради коронавируса. До миналата година такситата плащаха 850 лв. През 2021 г. бе свален на 300 лв., а транспортното министерство компенсира общината за намалените приходи от данъка като парите са за сметка на държавния бюджет. Сега общинарите ще настояват за същото, а ако кметството не бъде компенсирано, шофьорите ще трябва да заплатят пълния данък.

В началото на септември такситата в столицата поискаха нови цени на минималните и максималните тарифи, тъй като, по думите им, сегашните за София са в сила от 2012 г. Според фирмите, минималната дневна тарифа трябва да е 1,42 лв./км., а нощната тарифа - 1,74 лв./км., за да може един шофьор, при 22 работни дни в месеца, да си гарантира 1600 лева заплата. Минималната тарифа в столицата в момента е 0,77 лв./км., а максималната 0,88 лв./км. При нощната тарифа минималната тарифа е 1,30 лв./км., а максималната – 1,60 лв./км.

На комисията в СОС стана ясно, че от бранша са провели срещи и с министерството на транспорта. На нея от транспортното министерство са поели ангажимент да изготвят нова методика за ценообразуването на таксиметровите услуги и да я предостави на общинските съвети.

Подобни статии