Стотина лидери ще пристигнат в Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН въпреки пандемията

Близо сто лидери се очаква да пристигнат тази седмица в Ню Йорк независимо от страховете, свързани с КОВИД-19, за годишното Общо събрание на ООН, чийто шеф се готви "да отправи сигнал за тревога" по повод "много опасната ситуация" в света.

"Трябва да се възстанови доверието. Днешното геостратегическо разделение в света спъва нещата", заяви за АФП генералният секретар на Обединените нации Антониу Гутериш. Светът "наистина е в много опасна ситуация" и "е нужен сигнал за тревога, който да събуди политическите ръководители", добави той.

Заявки

Сред видните личности, заявили, че ще присъстват, са американецът Джо Байдън, бразилецът Жаир Болсонаро, турчинът Реджеп Тайип Ердоган, германецът Франк-Валтер Щайнмайер, израелецът Нафтали Бенет и венецуелецът Николас Мадуро.
Но не и френският президент Еманюел Макрон, чието обкръжение обясни отказа му със санитарните рестрикции. Противно на други лидери, избрали да се изкажат чрез видеовръзка, президентът на Франция реши от негово име да говори първият му дипломат.
Страната домакин САЩ се опасяват срещата да не стане "проява суперразпространител" на коронавируса, призна посланичката им в ООН Линда Томас-Грийнфийлд. Вашингтон "препоръча на държавните и правителствени лидери от други страни да не идват по съображения, свързани с КОВИД", уточни Антониу Гутериш.
От март 2020 г. "съм много горд" с това, че централата на ООН в Ню Йорк "не се случи да стане огнище на разпространение на КОВИД, надявам се да е така и занапред", добави той.
Миналата година голямото дипломатическо събитие бе най-вече виртуално - карантината, наложена от американците, обезсърчи желаещите да пристигнат. "Няма как да повторим същото", "трябва да покажем, че ООН съществува", настояват посланици.
Въведени са строги условия: маски и дистанция, максимум седем души от делегация в сградата на ООН, четирима в амфитеатъра на Общото събрание и сведени до минимум двустранни срещи.
Градската управа на Ню Йорк предупреди, че ще изисква от делегатите ваксинационен сертификат, с мотива, че седалището на ООН е център за контакти, подчинен на същите правила като останалите затворени пространства в мегаполиса.

В погрешна посока

Някои страни незабавно се възмутиха - Русия разкритикува мярата като "явно дискриминационна", а бразилският президент Жаир Болсонаро заяви, че ще пристигне, при все че не е ваксиниран.
"Всички ги е страх, сега ще почнат разправии", сподели тревогите си с АФП представител на ООН, пожелал анонимност.
Всъщност "големите страни не идват, за да се видят помежду си - малките идват, за да се видят с големите", забеляза той.
Русия и Китай ще бъдат представени само от членове на правителствата. Слабо участие, целящо да покаже "на Вашингтон, че идването на власт на Джо Байдън не е повлияло много на позициите им", смята Ричард Гоуан от мозъчния център "Международна кризисна група".
Според него американският президент ще иска да подчертае "необходимостта да се защити световният ред, ръководен от САЩ, срещу конкуренцията на Китай" и да призове съюзниците си "да не разглеждат Китай като алтернативен лидер в многостранната система"
От януари насам обаче тези съюзници, по-специално европейските, неведнъж бяха изненадани от липсата на осезаеми промени в тяхна полза след грубото, изолационистко управление на Доналд Тръмп.
Паднал отново в ръцете на талибаните, Афганистан ще бъде в центъра на многобройни дискусии с оглед да се защитят правата на жените и да се избегне затъване на страната в икономическата и хуманитарна криза.
Циркулират все нови догадки кой ще говори от името на споменатия Афганистан, също и от името на Мианма, управлявана от военна хунта, непризната от международната общност, както и на Гвинея - след скорошния държавен преврат. Изказвания от тези три страни се предвиждат в края на дебатите, на 27 септември, но местата им може и да останат празни.
Борбата с климатичното затопляне и с пандемията от КОВИД-19 - теми на две срещи на върха днес и в сряда съответно, също ще бъдат във фокуса на разговорите наред с проблемите около Либия и Иран.
"Движим се в погрешна посока във всички сфери. Абсолютно е неприемливо да има страни с 80 на сто ваксинирано население и страни с ваксинирани 2 на сто от населението", изрази съжаление Антониу Гутериш.
Икономическото възстановяване също е "неправилно, толкова несправедливо" - то "създава разделение между Севера и Юга", което проличава вече в борбата срещу климатичните промени, отбеляза той пред АФП.

Подобни статии