Страх от климатичен апокалипсис отказва хората да имат деца

Хората, притеснени от климатичната криза, решават да не раждат деца от страх, че техните потомци ще трябва да преминат през климатичен апокалипсис. Това показа първото по рода си академично проучване по темата, цитирано от "Гардиън”.

Изследвани са 600 души на възраст от 27 до 45 години, които вече са взели предвид изменението на климата в репродуктивния си избор и е установено, че 96% от тях са много или изключително загрижени за благосъстоянието на потенциалните си бъдещи деца в един климатично променящ се свят. 27-годишна жена твърди: "Чувствам, че не мога да раждам деца на този свят с чиста съвест и да ги принуждавам да се опитват да оцелеят в апокалиптични условия."

Тези възгледи се основават на много песимистични оценки на въздействието на глобалното затопляне върху света, посочват изследователите.

Проучването също така установи, че някои хора, които вече са родители, изразяват съжаление, че имат деца. Раждането на дете според тях потенциално означава, че този човек ще произвежда въглеродни емисии през целия си живот, което допринася за извънредна климатична ситуация, но само 60% от анкетираните са силно загрижени за този въглероден отпечатък.

Подобни статии