Стрелецът от Перм, убил 8 души, е имал разрешително за оръжие, съобщи Росгвардия

Заподозреният в стрелбата в университета в руския град Перм, където загинаха 8 души и над 10 бяха ранени, е притежавал разрешително за ловджийската си пушка. Това съобщи за ТАСС говорителят на федералната служба Росгвардия Валерий Грибакин, предаде агенцията.

По данни на следствието нападателят, който е студент, е задържан от полицията, след като оказал съпротива и бил ранен. Самоличността му е установена. Според телевизия "РЕН" става дума за 18-годишния Тимур Бекмансуров, посочва новинарският сайт "Лента".

Според Грибакин университетът, където нападателят стрелял по студенти и преподаватели, е бил охраняван от частна фирма и след сигнал за тревога там пристигнали специални части от различни силови ведомства, които обезвредили стрелеца.

Председателят на комисията по информационна политика в руския парламент Александър Хинщейн съобщи за ТАСС, че Бекмансуров притежавал гладкоцевна пушка 12-и калибър на турската фирма "Хуглу" с документи, издадени преди влизането в сила на новия руски закон с по-строги изисквания при издаване на разрешителни за оръжие. Новата Държавна дума предстои да продължи работата за усъвършенстване на законодателството, подчерта депутатът.

Раненият заподозрян е "жив, но в тежко състояние, лежи в реанимация. Съответно засега няма възможност да бъде разпитан", каза за ТАСС източник от местните здравни служби.

Президентът на Русия Владимир Путин, на когото е докладвано за станалото, изрази дълбоки съболезнования на семействата, изгубили роднини и близки при трагедията в Перм, заяви неговият прессекретар Дмитрий Песков, цитиран на сайта на в. "Известия".

Студенти разказали пред "Комсомолская правда", че стрелбата продължила около 15 минути. Някои от страх скачали през прозорците и получили травми. Сред убитите имало и човек от охраната на ВУЗ-а.

По данни на регионалните здравни власти, освен осемте загинали, има над 10 ранени при нападението и на мястото работят 9 медицински екипа за бърза помощ.

Според сайта "Лента" извършителят отначало планирал да нападне бившето си училище, но после се спрял на университета. По думите на студенти той следвал в първи курс, специалност право.

Подобни статии