Стрелецът срещу Рейгън излиза на свобода след 40 г.

Джон Хинкли простреля 40-ия президент на САЩ, куршумът мина на 3 см от сърцето

Агенти на Сикрет сървис са притиснали Хинкли до стената, на земята са ранените - агентът Тимъти Макарти и полицаят Томас Дилиханти.

Съд във Вашингтон обяви, че 66-годишният Джон Хинкли-младши, извършил покушението срещу 40-ия президент на САЩ Роналд Рейгън през 1981 г., ще бъде освободен от наказание, съобщи Асошиейтед прес.

Мотивите на покушението са, че искал да впечатли и съблазни актрисата Джоди Фостър. През юни догодина ще бъдат снети всички съдебни ограничения, ако Хинкли ги спазва и ако психическото му състояние остане стабилно. Така ще може да живее на свобода.

Заплаха

Федералният съдия на окръг Колумбия Пол Фридмън възнамерява да постанови решението съвсем скоро. По време на заседанието на 27 септември т.г. съдията отбеляза, че Хинкли не проявява никакви симптоми на активно психическо разстройство, не се държи агресивно и от 1983 г. не се интересува от оръжие. Фридмън заяви, че ако Хинкли не се е опитал да убие президента, щяха да го освободят „много, много отдавна“.
Властите в САЩ първоначално се обявиха срещу освобождаването на Джон Хинкли, но след независимо разследване промениха своята гледна точка. Сега те смятат, че Хинкли може да бъде напълно освободен от наказание, ако в продължение на девет месец не проявява симптоми на активно психическо разстройство. На свои ред президентският фонд „Роналд Рейгън“ се обяви срещу освобождаването на Хинкли, като заяви, че той все още представлява заплаха за околните.

6 изстрела

На 30 март 1981 г. Джон Хинкли-младши стреля по 40-ия президент на САЩ Роналд Рейгън пред хотел „Хилтън“ във Вашингтон. Преди това Рейгън е произнесъл в хотела реч и пред входа се ръкува със симпатизанти. Президентът се готви да влезе в бронирания си „Кадилак”, когато проехтяват шест бързи изстрела, дадени само за 3 секунди. Един куршум минава на около 3 сантиметра до сърцето на президент и поразява белия му дроб, което спасява живота на Рейгън. Държавният глава спешно е откаран за операция в болница. „Надявам се, че сте републиканци“, шегува се той пред хирурзите, но доктор Джиорандо, който е демократ, произнася знаменателната фраза: „Днес всички сме републиканци, г-н президент“.

Забрани

Съдът признава Хинкли за невиновен в покушението, тъй като медицинската експертиза го определя за невменяем. Изпращат го в психиатрична клиника, където той прекарва 34 г., а през 2016 г. го изписват и му разрешават да живее в дома на майка си в щата Вирджиния.
След освобождаването на Хинкли му е забранено да има оръжие, да разговаря с медии, да употребява алкохол и да има контакти със семействата на Рейгън и Фостър. Също така той е задължен да уведомява властите, че възнамерява да се отдалечи на повече от 120 км от дома си.
Малкото фоторепортери и телевизионни оператори обаче не се стъписват и моментално започват да снимат. Благодарение на техните снимки се виждат три проснати тела на тротоара и куп федерални агенти и полицаи, притиснали до каменна стена атентатора. При покушението са ранени четирима души. В дясната страна на главата е уцелен говорителят на Белия дом Джеймс Брейди, който остава инвалид и се придвижва с количка. Брейди умира през 2014 г. Ранени са агентът от тайните служби Тимъти Макарти и полицаят Томас Дилиханти. Атентаторът Джон Хинкли стреля с късоцевен револвер “Рьом RG-14“ , калибър 22. Той не оказва съпротива и дори се усмихва при задържането.

Рикошет

След стрелбата президентският „Кадилак” светкавично напуска мястото на инцидента. Охраната все още не знае, че Рейгън е ранен, тъй като куршумът е влязъл под мишницата му и не се вижда кръв. Според многократно тренираната процедура бодигардовете в движение веднага оглеждат тялото на президента и го закарват в най-близката вашингтонска клиника, където го поема екип от сравнително млади хирурзи. Оказва се, че куршумът е рикоширал във вратата на лимузината и се е сплескал (затова разкъсванията са по-големи, но скоростта му пък е намаляла), минал е на около 3 см от сърцето и е заседнал в левия бял дроб. Обилният кръвоизлив е овладян в четиричасова операция без сериозни последици. Президентът, макар да е почти на 70 години, се възстановява сравнително бързо.

Навици

Атентатът забележимо променя навиците на президента и се отразява дори върху характера му. В следващите години Рейгън се страхува да направи и една свободна крачка по улиците, спира с разходките из Вашингтон и в околностите на резиденциите си.
Разследването установява, че Джон Хинкли се решава на покушението, за да подражава на герой от филма на Мартин Скорсезе „Шофьор на такси”, излязъл по екраните през 1976 г. За мишена избира президента, като се надява с този жест да съблазни снималата се в същия филм като малолетна проститутка актриса Джоди Фостър, която маниакално харесвал.
Оказва се също, че Джон произхожда от много състоятелно семейство. Учил е в университет, но го напуска. Адвокатът Винсънт Фулър, който представлява Хинкли по време на процеса срещу него и след това в продължение на няколко години, твърди, че Хинкли страда от шизофрения. Президентът Рейгън умира на 5 юни 2004 г.

Подобни статии