Стрелят мечката, ако нападне отново

Мечката, която преди дни нападна гъбарка в гората над Белица, ще бъде отстреляна само при последваща агресия от страна на дивото животно. Разрешението е подписано от министъра на земеделието, храните и горите. Стръвницата нападна жена, която беряла гъби и носела бебе на гърба си, близо до парка за танцуващи мечки на Бриджит Бардо.

Стръвницата обаче е диво животно и не е от обитателите на парка. При условие че отново направи опит да нападне човек, тя ще бъде умъртвена.

Това гарантира на извънреден брифинг Филип Ковашки, зам.-директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). Поводът бяха обществените брожения в социалните мрежи и протестите на природозащитници пред Министерския съвет в защита на мечката. Ковашки бе категоричен, че никой от ИАГ не иска да убива животното, освен ако то не застраши човешки живот или друго животно от вида на едър рогат добитък. „Ние сме длъжни да пазим живота на хората, при това нападнатата е жена, която изкарва прехраната си в гората“, коментира той и подчерта неколкократно, че заповедта за разрешение за отстрел е рутинна, понеже мечката е защитен вид, и се издава, за да бъде той законен. Но ще бъде извършен само ако се наложи. 

Ковашки успокои любителите на природата, че няма да се стигне до използване на разрешителното за отстрел. "Ще осигурим дежурства с нощно наблюдение и уреди за нощно виждане, за да обезпечим спокойствието на населението, допълни още отговорникът за горското стопанство. И посъветва, че независимо дали е на разходка или за да си изкарва прехраната, човек трябва да е шумен, да издава звуци, така че животното да не се приближава към него. В момента екипи на горски и природозащитници търсят алтернативни варианти, като гонят всички мечки от района, където е пълно с хора и туристи. Целта е да ги пренасочат към Рила, където има храна за тях, но малко гъбари. 

Подобни статии