Стрелят на месо в Казахстан, гори сградата на телевизията

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев обяви, че нямало да има преговори с протестиращите след дни на размирици, като се зарече да унищожи "въоръжените бандити", които били атакували страната, информира "Франс прес".

"Терористите продължават да повреждат имущество... и да използват оръжия срещу цивилни. Издадох заповед на правоприлагащите органи да стрелят и да убиват без предупреждение", подчерта Токаев в третото си телевизионно обръщение към нацията тази седмица.

В сградата телевизионната компания „Мир“ в казахстанския град Алмати е избухнал пожар, съобщи „Мир-24“. Медията публикува видеоклип, на който се вижда как от прозорците на сградата, в която се намира офисът на телевизионната и радиокомпания, излизат пламъци.

Междувременно мироопазващите и правоприлагащи органи са поели контрола над летището в Алмати, според последните данни на генерал-майор Игор Конашенков, официален представител на руското министерство на отбраната.

Той също така заяви, че мироопазващите сили на ОДКС, заедно с органите на реда, поддържат реда в Казахстан. Според военния говорител, генералното консулство на Руската федерация в Алмати и други важни обекти вече са обезопасени.

Започналите в Казахстан на 2 януари масови протести срещу поскъпването на горивата прераснаха в масови безредици и кървави сблъсъци. Президентът Касъм-Жомарт Токаев разпусна правителството и обяви извънредно положение. По негово искане ОДКС изпрати в Казахстан миротворчески сили за стабилизиране на обстановката. По данни на властите, в момента конституционният ред като цяло вече е възстановен във всички региони на страната. Най-трудно все още е положението в Алмати.

Над 75 самолета от военната авиация на Русия - повече от 70 машини Ил-76 и 5 броя Ан-124 "Руслан", денонощно прехвърлят в Казахстан подразделения от руския контингент в миротворческите сили на ОДКС. Руски самолети се използват и за прехвърлянето на контингенти от Беларус, Таджикистан, Киргизстан и Армения на казахстанска територия, уточни Конашенков.

Всички военни от руския контингент са минали специална подготовка и притежават опит от реални бойни действия. Действията на миротворците от ОДКС в Казахстан се ръководят от командващия Въздушнодесантните войски на Русия генерал-полковник Андрей Сердюков, добави говорителят.

Подобни статии

 • Великобритания снабдява Украйна с противотанкови оръжия

  Великобритания снабдява Украйна с противотанкови оръжия

  Великобритания е започнала да снабдява Украйна с нови леки противотанкови оръжия в отговор на "все по-засилващото се заплашително поведение на Русия", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.

  58
 • На фона на напрежението в Украйна, Русия и Беларус започват съвместни военни учения

  На фона на напрежението в Украйна, Русия и Беларус започват съвместни военни учения

  Русия и Беларус започват съвместни военни учения. Маневрите „Съюзна решимост 2022“ са планирани на беларуска територия от 10 до 20 февруари, съобщи руският заместник-министър на отбраната Александър Фомин.

  77
 • Столтенберг: НАТО няма да изтегли войските си от източния си фланг

  Столтенберг: НАТО няма да изтегли войските си от източния си фланг

  „НАТО не може да каже със сигурност какви са намеренията на Русия в ситуацията около Украйна”, заяви генералният секретар на Алианса. "Няма никаква сигурност относно намеренията на Русия", каза той в отговор на въпрос доколко сериозна е заплахата от руско нашествие в Украйна. Столтенберг добави: „Възможно е да има промяна в плановете. Така че може да се спекулира по този въпрос, но в действителност няма сигурност. Знаем за значително увеличаване на руските военни сили, струпване на десетки хиляди войници и тежка техника. Чуваме и много заплашителна реторика”.

  114