Студенти от Софийския университет са с три златни, четири сребърни и шест бронзови медала от Националната студентска олимпиада по математика

Студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски" завоюваха три златни, четири сребърни и шест бронзови медала от Националната студентска олимпиада по математика, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Във Варна се е състояло поредното издание на Националната студентска олимпиада по математика, а домакин е бил Икономическият университет в града.
Националната студентска олимпиада по математика е състезание между студенти от бакалавърски или магистърски програми, организирано ежегодно от висшите училища в България. Целта е да се повиши интересът на студентите към математиката и да се създават условия за обмен на опит сред преподавателските екипи.
Софийският университет е традиционен участник в олимпиадата и участва в две от групите на състезанието. В група "А" на математическите и компютърните специалности студентите от Факултета по математика и информатика /ФМИ/ на СУ традиционно печелят призовите места. Тази година отборите на ФМИ са заели първо, второ и трето място в отборното класиране, а Софийският университет е първи в класирането по висши училища. В тази група студентите от Факултета по математика и информатика на СУ са завоювали два златни, три сребърни и четири бронзови медала. Златните медали са за Георги Александров и Пламен Иванов. Сребърните медалисти са Илиян Йорданов, Йордан Петров и Петър Петров, а бронзовите медали са завоювали Люба Конова, Петър Евгениев, Давид Петров и Петър Тодоров.
Отборите на ФМИ са подготвени и ръководени от доц. Асен Божилов, доц. Иван Гаджев, доц. Веселин Гушев и от докторанта Стоян Апостолов.
В група "В" на икономическите специалности студентите от отбора на Стопанския факултет на Софийския университет също са се представили отлично. Отборът на Стопанския факултет е заел първо място в отборното класиране, а Софийският университет е първи в класирането по висши училища. Студентите от факултета са завоювали един златен, един сребърен и два бронзови медала. Златен медалист, с максимален брой точки, е Данаил Гушев. Сребърен медал е получила Ивета Димитрова, а бронзови медали са завоювали Марина Ованисян и Райчо Величков.
Отборите на Стопанския факултет на СУ са подготвени и ръководени от доц. Веселин Гушев, проф. Гено Николов и от асистента Вая Ракидзи.

Подобни статии