Суперкомпютър шампион се бори с короната

Снимка: Гардиън Суперкомпютърът „Фугаку“

Най-бързият суперкомпютър – японският „Фугаку“, който струва 1,2 млрд. долара, ще използва своята огромна мощ, за да се опита да идентифицира лекарства за Ковид-19, предаде График Нюз.

„Футаку“, който се създава от държавния Институт за природни науки „Рикен“, бе признат за „световен шампион“ по бързина по-рано този месец.

Оценката е на експерти от международния проект "Топ-500", които определят най-мощните суперкомпютри на планетата. "Фугаку" заема първо място и в още три категории, като показва най-високи резултати при използване в промишлеността, в сферата на изкуствения интелект и при анализа на големи числа.

Японският суперкомпютър е създаден от корпорация "Фуджицу" съвместно с експерти от института "Рикен". Той извършва повече от 415 квадрилиона операции в секунда. Това е 2,8 пъти над скоростта на суперкомпютъра "Съмит" на Националната лаборатория на САЩ в Оук Ридж, щата Тенеси, който досега държеше рекорда за най-бърз суперкомпютър на планетата. „Фугаку“ се очертава като най-производителният суперкомпютър в Япония и вероятно най-екологичният в света. Проектната му изчислителна мощност е 400 петафлопа. Системата е базирана на сървърни ARM процесори „Фуджицу“ A64FX.

Изграждането на "Фугаку" започна през декември 2019 г., а пълното му въвеждане в експлоатация е планирано за 2021 г. Но наличната изчислителна мощ на системата вече се използва в полза на цялото човечество. С приоритет на суперкомпютъра ще се извършват изследвания, избрани от Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония, съобщи HPC Wire. По-конкретно суперкомпютърът ще се използва за изследвания, насочени към идентифициране на характеристиките на новия коронавирус; идентифициране на съединения, които могат да бъдат използвани като терапевтични средства срещу Ковид-19; подобрена диагностика и лечение на коронавирусна инфекция; подобряване на разбирането за разпространението на инфекциите и техните социално-икономически последици; други проекти, които могат да допринесат в борбата срещу коронавируса.

Огромният суперкомпютър понастоящем извършва симулации как рспираторните капчици минават през вътрешността на влакове с отворени прозорци на купетата. Когато завърши тази задача, той ще бъде натоварен да идентифицира потенциални лечения за коронавируса измежду 2000 съществуващи медикамента, включително и тези, които още не са достигнали до етапа на клинични изпитания.

По-рано бе решено "Фугаку" да се използва за решаване на важни научни и социални проблеми въз основа на стратегията "Общество 5.0", приета от японското правителство. Впрягането на машината за борба с новия вирус се вписва идеално в тази концепция. "Една от най-важните задачи на "Фугаку", като водещ суперкомпютър на Япония, е да защитава благосъстоянието на гражданите, използвайки огромната си изчислителна мощ", каза Сатоши Мацуока, директор на Центъра за компютърни науки към института „Рикен“ (R-CCS). "За да се борим с глобалната пандемия на вируса Covid-19, ние бързо ще осигурим достъп до възможностите на "Фугаку", като форсираме подготовката му, за да ускорим научния процес на диагностика, лечение и обща превенция на разпространението на инфекцията и да помогнем за възможно най-бързото прекратяване на пандемията", допълни Мацоука. Освен това, тъй като Япония е сеизмично активна, „Фугаку“ ще моделира ефекта от едно земетресение и цунами, и ще картографира маршрутите за бягство, изтъкна в. „Никей“.

Подобни статии