Супермен стана супербисексуален

Не, светът не е полудял, работи се методично и дългосрочно по нова доктрина

Супермен става бисексуален, а може би по-уместно е да кажем „супербисексуален“ или "суперполиткоректен". Това не е някакъв плосък виц, а самата истина, която ще види бял свят през ноември, когато в САЩ излиза новият комикс за популярния супергерой.

Правата за този ветеран от разказите в картинки се държат от DC Comics, един от гигантите в този жанр редом с Marvel, а в по-общ план DC са дъщерна фирма на Warner bros, т.е. работата е дебела.

Като дългогодишен фен, читател и колекционер на комикси мислех, че вече нищо не може да ме изненада. Рисуваните герои имат удивителната способност да умират и възкръсват, да сменят самоличности и да прескачат времепространството с лекотата, с която стар софиянец прескача улична локва.

Супербисексуалността на новия Супермен (синът на оригиналния такъв, подвизаващ се доскоро като Супербой) обаче откровено ме изненада. От DC Comics гарнираха пикантната новина за новата сексуалност на героя си с картинка на страстната целувка на Супермен с новия му възлюбен и стана кристално ясно – не е шега. От анонса разбираме още, че маскираният борец срещу злото се влюбва в журналист и прави coming out (разкриване) за модерната си сексуална ориентация. Мъжът, в който Супермен се влюбва, се казва Джей Накамура и е суперкоректен пич, щото е от малцинствен (азиатски) произход. Найс, а?

Не си дадох труд да чета фейсбук духовитостите, като тези, че Супермен ще се окаже още дете на бежанци, че е от извънбрачна връзка, или че Жената-котка ще се окаже транссексуална. Но има солидна доза истина в подобни коментари.

Дебело подчертавам, че не деля хората нито по расов, нито по полов признак, нито по религиозните им убеждения, сексуални предпочитания и прочие. Като журналист обаче винаги се питам две простички неща – каква е първопричината и кой има интерес? Ясно е, че издателство с милионни тиражи и печалби, каквото е DC, не си прави просто някакъв майтап. Комикс индустрията в САЩ е цяла културна и попкултурна вселена, а и голяма машина за тлъсти зелени гущери. Може би 80% от филмовите блокбъстъри в последните години са се родили именно в комиксите. От тук и огромното влияние на този жанр по целия свят. Затова и супербисексуалността на Супермен не е никак случайна, а супер добре предвидена, замислена, изпълнена. Няма нищо лошо в налагането на артисти от малцинствата, в „полово неутрални герои“ и т.н., но т.нар. политкоректност в киното и литературата ми идват малко в повече, защото се налага методично, упорито, дългосрочно. Този натрапен морален закон очевидно е една стройна, съгласувана доктрина. Хомосексуална целувка в най-новите „Междузвездни войни“? Простете, но не разбрах с какво това допринася за сюжета.

Някои сигурно ще ме обвинят в хомофобия и бифобия. Други ще кажат, че темата не е важна. И едните, и другите ще сгрешат. Темата определено е важна, щом се инвестират такива средства в нея. Вервайте, става дума за солидни финикийски аргументи. Това не са просто лъскави картинки за американските тийнейджъри, а един вид контролирана информация, която следва своя ясна цел. А именно формиране на обществено мнение, контрол на масите. Чичко Оруел е писал много за това. И съвсем не става дума за правата на ЛГБТ общността. На сценаристите не им пука нито за гейовете, нито за хетеросексуалните.

Изглежда съм твърде старомоден, щом смятам, че сексуалността трябва да си остане под завивките. Но поне бях прав за едно – този абсолютно смахнат тип Жокера се оказа най-нормален от всички. DC, не посягайте на Жокера!

Подобни статии