Sustainable Lady раздаде 10 000 лв. на жени предприемачи

Снимка: Дариян Тодоров

Фондът в подкрепа на иновативни зелени проекти на български жени предприемачи Sustainable Lady раздаде своите първи награди.

Той бе създаден от Първа инвестиционна банка съвместно с Mastercard в началото на годината и оттогава приветства своите най-смели кандидати посредством конкурс с награден фонд от общо 10 000 лв.
На специална церемония в София бяха обявени победителите в две категории: „Стартиращ бизнес“ и „Работещ бизнес“.
Светослава Симеонова от платформата Sofia2Go грабна 5000 лв. финансиране и първо място в категория „Стартиращ бизнес“. Тя е собственик на проект, насочен към решаването на проблема с разхищаването на храна. Първо място в другата категория – тази за вече работещ бизнес, взе Елица Илиева, собственик на „Елиан Дженерейшън Варна” ЕООД -  първият еко френдли бар във Варна, създаден още през 2015 г.
В категория „Стартиращ бизнес“ две втори места получиха еднакъв брой гласове. В тях попада Ивелина Атанасова – Генчев от SCOOP: система за анализ и програма за развитие на устойчиви бизнес политики - унифицирана атестaционна система за измерване и анализ на социалната, икономическата и екологичната устойчивост на бизнеса. Другият награден проект е на Нуша Спирова–Огнянова от Cactus lab - The First Plant Maker Space, където възрастни и деца могат да експериментират, учат и създават с растения.
На трета позиция в категорията бе класирана Диана Бонева, създател на Bikee.Fun – платформа за отдаване на електрически велосипеди под наем.
В категория „Работещ бизнес“ журито определи второ място за Ренета Борисова от „Енергомонитор България” ЕООД, които осъществяват търговия с интелигентни продукти за дистанционен енергиен мониторинг и мениджмънт в реално време. Същия брой точки получи Гергана Новева от „Джипитиес” ЕООД - еко ориентирано производство с рециклирани и биоразградими материали. Трета в конкурса е Виктория Цачева от „Асоциацията за социална отговорност и развитие чрез иновации” (АСОРИ), които провеждат ежегоден интердисциплинарен културен фестивал. Дамите на второ място в двете категории получиха грамота и сребърна монета "Българска роза", а тези, които са на трето място - грамота и сребърно кюлче медальон „Глаголица”.

Подобни статии