Св. Екатерина - покровителка на майките

Българската православна църква отбелязва деня на св. вмчца Екатерина. Св. вмчк Меркурий.

Екатерина живяла в края на III и в началото на IV век в Александрия. Тя била една от най-образованите жени на своето време. Изучавала философия, литература, медицина. Особено силна била нейната дарба в областта на медицината. Един скитник отшелник й разкрива мъдростта, тайните и чудесата на християнството. Загива заради вярата си едва на 18 години през 305 г. Преданието разказва, че след смъртта й долетели ангели и отнесли тялото й в Синайската планина. Когато светите й мощи били открити там, вярващи издигнали манастир.

В България е приета за покровителка на майките. На този ден жените приготвят намазани с мед питки, и ги раздават на близки хора - за предпазване от болести, за здраве и благополучие.

Меркурий бил воин в римската армия, който приема християнската вяра. Императорите Деций (249-251) и Валериан (253-259) издали закон, който повелявал всички римски граждани да се кланят на езическите богове и осъждал на смърт християните. Меркурий отказал да участва в тържествените жертвоприношения за езическите богове и бил привикан от императора. Като признал открито, че е християнин, Меркурий свалил войнския пояс и мантията и ги захвърлил в краката на императора. Отказал се от всички почести. Императорът заповядал да го хвърлят в тъмница. Меркурий бил обезглавен в Кесария, Кападокия (на територията на днешна Турция). От светото му тяло потекло благоуханно миро и тамян. То било положено на славно място, подавайки на болните много изцеления.

Подобни статии

 • Чудесата на Св. Николай Чудотворец

  Чудесата на Св. Николай Чудотворец

  На 6 декември Светата Църква чества паметта на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Той се родил в гр. Патра, Мала Азия, в областта Ликия. Родителите му - Теофан и Нона, били благочестиви и знатни хора. Преданието разказва, че те дълго нямали рожба, но с молитва, сълзи и милостини, изпросили от Бога момче, което кръстили Николай (от гръцки “победител на народи”).

  2172
 • Свети Софоний е един от старозаветните пророци, предрекъл идването на Христа седем века преди това

  Свети Софоний е един от старозаветните пророци, предрекъл идването на Христа седем века преди това

  Св. пророк Софоний, живял в VІІ век преди Христа, бил съвременник на св. пророк Йеремия и пророчествувал в дните на цар Йосия. Като предсказал бедствията, които трябвало да постигнат Юдея и околните страни, той предвещал на юдейския народ и светлите новозаветни времена, когато Господ щял да посети Своя народ и си избере люде кротки и смирени, които ще се уповават на името Господне, няма да вършат неправди и няма да говорят лъжа.

  100