Св. мчци 7 братя Макавеи почитаме на 1 август

Българската православна църква отбелязва днес 6 Неделя след Педесетница. Св. мчци 7 братя Макавеи. Св. Соломония. Св. Елеазар. Произхождение (изнасяне) на св. Кръст (Водосвет)(Начало на Богородичния пост).

В християнския календар празникът е посветен на седемте братя мъченици Макавеи, майка им Соломония и учителя им Елеазар, умрели около 180 г. пр. Хр. По време на сирийското господство, наложено на еврейския народ от завоевателя Антиох Епифан, те остават верни на Мойсеевия закон и загиват за вярата си. Сирийският цар Антиох завладява Ерусалим, разграбва храма, убива множество люде и продава в робство около 40 000 души, въвежда идолопоклонство в Ерусалим, изгаря свещените книги, осквернява храма, заставя юдеите да принасят жертви на езическите богове. В Ерусалим по това време живее един старец на име Елеазар, уважаван от всички за своите добродетели и ученост, смятан за един от най-главните законоучители. Той решително отказва да изпълни заповедите на Антиох. Въпреки своите 90 години, не се съгласява да яде идоложертвени храни и умира след жестоки мъчения, като оставя на народа си пример на непоколебима твърдост. Скоро примера му последват и седем негови ученици от рода на Макавеите. Нито един от тях не склонява да изпълни волята на сирийския цар Антиох Епифан. След смъртта на седмия брат в страшни мъки умира и майката Соломония.

По стара традиция от 1 до 12 август се отбелязват дванадесетте Макавееви дни. Всеки от тях се нарича на един месец от годината, като броенето започва от септември, тъй като на Симеоновден (1 септември) започва църковната нова година. Вярва се, че каквото е времето на даден ден, такова ще бъде и през наречения му месец. Така се определя благоприятна ли ще е новата стопанска година. На първия Макавей всички зетьове отиват при тъста си на гости, носят дарове и целуват ръка (затова някъде наричат празника Зетьовден). Гощават ги с вино и пресни питки. От 1 август започва и Богородичният пост, който продължава две седмици до Голяма Богородица (15 август). В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

Подобни статии