Св. Пантелеймон вдига болни на крака

Парализиран от инсулт се раздвижи след молитва към небесния лечител

На 27 юли църквата чества св. Пантелеймон. Безчет са чудесата, случили се пред негови икони, а свидетелствата валят от цял свят. Молитви пред небесния лечител са помагали на страдалци с проблеми като дископатия, инсулти, отравяния, дори генетични заболявания както в миналото, така и в наши дни.

В свидетелство от началото на XX в. човек разказва за това как бил поразен от инсулт, който парализирал лявата му ръка и крак. От църквата му донесли икона на светеца, като му била прочетена и молитва за здраве. Невероятно за околните, но състоянието на болния се подобрило и той тръгнал да ходи пред смаяните погледи на докторите. Мирянин на име Тарас от Прибалтика разказва, че като дете се отровил, но никакви илачи не помагали и ставал все по-зле, достигайки до дверите на оня свят.
„Молих се с „Отче наш“ и други молитви. Накрая майка ми предложи да прочетем молитва пред св. Пантелеймон. Така и направихме. Сърцето на едно дете е чисто и затова ми беше лесно да се „потопя” напълно в молитвата си. Спомням си, че дори се разплаках. И болката премина в един момент. Треската ми спадна и веднага заспах. На следващия ден нямаше и следа от болестта ми. Никога не съм виждал подобно нещо никъде до днес. Сега винаги се моля на св. Пантелеймон, когато някой е болен от моето семейство и приятелите. Съветвам всички да се обръщат при нужда по-често към този чуден светец“, разказва Тарас.

Жена на име Марина Н. от Русия споделя, че чудотворецът я е избавил от брадавици. Те покривали тялото й. Ходила на дерматолози, които ги горели с азот. В един момент цялата станала с белези, но брадавиците се появявали все на нови и нови места.
„В един момент се опитах сама да намеря лечение, купих лекарство в аптеката. После опитах и с народна медицина, но напразно. Всичко това продължи няколко години. Дойде моментът, когато се обърнах към лечителя св. Пантелеймон и го помолих да ме изцели. Буквално няколко дни по-късно една религиозна жена, която познавах, ме посъветва да си купя някакво средство срещу брадавици. Въпреки че струваше само стотинки, веднага помогна. Тези образувания изчезнаха и вече не се върнаха, слава на Бога! Убедена съм, че светецът ми изпрати лечението си Отгоре“, кръсти се мирянката.

Жена на име Вероника пък разказва, че живее в Кьолн, Германия. Случайно научила, че в тамошна католическа църква се пазят мощи на светеца. Започнала да посещава храма и да чете молитви в негова чест. Малко по-късно имала здравно премеждие.
„Преди около четири години ми се случи следното: зъбът започна да ме боли. Стоматологът каза, че под него се е образувала гной. Той уж я почисти, постави лекарство и запечата зъба. Трябваше да отида отново след два-три дни. На следващия ден имах температура и бузата ми започна да се подува. Обадих се притеснена на зъболекаря и той ми каза, че вероятно някъде се е събрала нова гной и че трябва да дойда на следващия ден, за да направи разрез и да пусне гнойта. Със съпруга ми започнахме да четем акатиста на св. Пантелеймон. Към третия или четвъртия кондак усетих как нещо изтече в устата ми и отокът взе да спада. Господ чу нашите молитви към св. Пантелеймон!“, свидетелства Вероника.

За друг случай в Европа разказва поклонник на име Тома. Човекът споделя, че светията е спасил племенника му, който имал висока температура. Те тръгнали на гости в дълбоката провинция. По пътя детето се разболяло, получило треска с над 40 градуса. Никъде наблизо нямало болница. Случайно видели църква, спрели, а чичото се помолил пред икона на св. Пантелеймон, за когото дотогава даже не бил чувал. Детето се успокоило и всичко отшумяло.
Олга С. пък разказва за необясним случай на изцеление с прочутата чудотворна икона, намираща се в манастира „Нови Афон“ („Нов Атон“) в непризнатата република Абхазия, на черноморското крайбрежие. Дамата била на почивка и получила контузия на едното коляно. След като се прибрала от почивката, се установило, че проблемът е доста по-сериозен и жената рискувала дори да остане инвалид. „Разплаках се. От манастира си носех шал, престоял пред иконата на св. Пантелеймон, и го завързах на коляното си. Помолих му се да направи чудо, като ме изцели или изпрати лекар за моя проблем“, спомня си жената. Тя усетила облекчение, а съвсем скоро намерила доктор, който я оперирал и оправил коляното й.

Случаи на изцеление има и в софийския квартал “Княжево”, където се намира храм в чест на св. Пантелеймон. Жена на име Гинка Димитрова свидетелства, че страдала от тежък здравословен проблем. Нейни познати препоръчали да се моли пред иконата на светията в „Княжево“. След около 2 месеца здравето й се подобрило.

Последният Романов и Чехов се молили пред светията

Чудотворната икона на светията от манастира „Нови Атон“ съдържа неговия лик в цял ръст, държащ в едната си ръка кутия с лекарства, наподобяваща реликварий, а в другата перо (лъжец) за отмерване на цяровете. Около великомъченика има 14 житийни сцени с чудесата му.
Знае се, че реликвата е рисувана в края на XIX век на Св. гора в манастира „Св. Пантелеймон“, а после е донесена в Кавказ от поклонници. Има данни, че е дарена на черноморския манастир „Нови Атон - Свети Симон Ханаански" на 14 май 1896 година в чест на коронацията на последния император на Русия, разстрелян от болшевиките, Николай II Романов (1868-1918) и императрица Александра Фьодоровна. В обителта на брега на Черно море са идвали и писателите Максим Горки и Антон Чехов. После съдбата на реликвата е неизвестна. След 1990 г. се появява в частна колекция на криминални субекти в Украйна. Откупена е от изкуствовед, а през 2009, макар и в много лошо състояние, е върната в обителта.
(Вземете чудотворната икона на 16 стр.)


Лечителят се явил на стареца Паисий

Старецът Паисий Светогорец (1924-1994) е монах сподвижник и чудотворец, живял в наши дни. Пред него са се явявали Божията майка и дори Господ Иисус Христос. Старецът е споделял, че е виждал много светии, а веднъж в килията му се явил сам св. Пантелеймон. Старецът Паисий после споделил, че небесният лечител много прилича на една икона от Кутлумушкия скит на Света гора, където живеел.
От житието на св. Пантелеймон се знае, че се е родил в град Никодимия (днешен Измит) около 275 г. При раждането му той бил наречен Пантолеон, което значи "Лъв във всичко". По-късно това име било заменено с името Пантелеймон, което значи "всемилостив". Като поотраснал, станал ученик на лекаря Ефросин, но скоро го надминал, тъй като Св. Дух му дал чудна дарба да лекува само с молитва. Така веднъж Пантелеймон спасил дете, ухапано от отровна змия.
Веднъж светията казал, че може да изцели слепец, който неговият учител не успял да излекува. Пантелеймон се приближил до слепеца, допрял се до очите му и казал: "В името на моя Господ Иисус Христос ти казвам: проблесни!". В същата минута очите на слепия се отворили и той прогледнал. Светията обаче започнал да ходи в тъмница и да помага на християните, които тогава били подложени на гонения.
Лекарите в онази епоха таели професионална завист към Пантелеймон. Този случай се оказал удачен, за да се оплачат от него на император Максимиан. За да докаже на царя лъжливостта на езическите богове, християнинът предложил да донесат един безнадеждно болен и да повикат жреците те да молят своите богове да го изцерят. Езическите жреци напразно молили боговете за болния. Но когато Пантелеймон призовал над болния името на Христос, той веднага оздравял. Като видели това чудо, мнозина от присъстващите повярвали в Господа, но царят още повече се озлобил. Той подложил чудотвореца на жестоки мъчения, а накрая го обезглавил. Това се случило в 305 г.
Днес в Светогорския манастир "Св. Пантелеймон" се пази част от мощите на чудотвореца (главата). В навечерието на празника му преди 4 години те пристигнаха у нас. Случаят бе съпътстван с необяснимо изцеление на мъж, страдащ от фиброза на белия дроб.

Подобни статии