Свалиха кръст от църква заради щъркелово гнездо

Направено е от стари гуми, щяло да срути купола

Снимка: Дарик „Света Петка“ е единствената църква с щъркелово гнездо вместо кръст върху купола.

Кръстът от купола на църквата „Света Петка“ в столичния квартал „Орландовци“ е свален заради щъркелово гнездо.

Историята на това гнездо е позната на целия квартал и всяка пролет местните жители очакват птиците да се завърнат в дома си и истински се притесняват за съдбата им, ако закъснеят. Гнездото е изградено около кръста на храма преди години и семейството започва да отглежда поколение след поколение.

През 2019 г. при ремонт на храма се налага гнездото да бъде подменено с ново. Причината – било е изработено от стари гуми с тегло от 800 килограма и така застрашавало купола на храма.

Ремонтът започва, след като щъркелите отлитат на юг, разказва пред Дарик иконом Петър Христов, председател на столичните храмове „Св. Петка“ и „Св. вмчца Екатерина“ в кв. „Орландовци“.

При ремонта на храма, вместо гнездото да бъде разрушено, кръстът бива свален и на негово място е поставена нова олекотена стойка за щъркеловото гнездо. Служителите на храма се включват в разплитането на кръста от старото гнездо. Сега той е реновиран и е поставен върху новата сграда на първата социална сладкарница в София, наречена „Малката къщичка“.

Поводите за радост на миряните в квартала продължават. На 2 юли 2019 г. с трепет те посрещнаха светогорската икона Пресвета Богородица „Скоропослушница“. Светинята, която е копие на иконата на св. Богородица „Скоропослушница“, която се покои в Дохиарския манастир на Света гора – Атон, ще остане завинаги в столичния храм „Св. Петка“, кв. „Орландовци“, за благословение и духовна радост на вярващите. Иконата е изписана от светогорски братя в оригинален размер и е с красив релефен сребърен обков. Окончателно завършена, повече от месец тя е пребивавала в манастира „Дохиар“, поставена точно срещу оригиналната икона.

В храма „Св. Екатерина“, който се помещава в същия двор, заедно с чисто нов параклис, са изложени за поклонение свети мощи на св. Екатерина, св. Петка Параскева и частица от Светия Кръст Господен.

Подобни статии