Свещеници даряват кръв и плазма

Трима духовници от Неврокопската епархия издъхнаха за седмица

Photo: dveri.bg

Свещеници от Софийска епархия ще дарят кръв и плазма във ВМА. Това ще се случи на Въведение Богородично – 21 ноември. На този ден се отбелязва и Денят на християнското семейство.

Организатори на кампанията са Софийска митрополия и Военномедицинската академия, чиито лекари помагат много на заболелите от коронавирус клирици и техните семейства в столицата. Преболедувалите COVID-19 свещеници и техните съпруги ще дарят плазма, за да помогнат на нуждаещи се хора, които карат тежко инфекцията, а онези, които не са се сблъсквали с вируса, ще дарят кръв.
В условията на пандемията кръводаряването в страната е намаляло и големи болници вече използват своя резерв. Предвидените по протокол храни след кръводарението, свещениците ще дарят на болницата в Бухово за продължително лечение и палиативни грижи. За инициативата съобщи пред „Двери“ епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С нея свещениците искат да проявят своята съпричастност към усилията на лекарите в спасяването на човешки животи. Идеята е на лекари-християни в една от софийските енории.
Все повече са свещениците, които се заразяват с коронавирус, а в рамките на по-малко от седмица починаха трима духовници от Неврокопската епархия. След като миналият вторник битката за живота си изгуби отец Димитър Туджаров от храм „Св. Козма и Дамиян“ в Сандански, в събота и неделя епархията се сбогува с още двама свещенослужители. На 14 ноември след кратко боледуване почина 56-годишният свещеник Никола Иванов Димитров от с. Катунци. През последните години от живота си отец Никола възобнови строителството на нов храм в селото, посветен на Св. Богородица. В неделя Неврокопската епархия съобщи за кончината и на 70-годишния отец Стоян Иванов от кв. „Поленица“ в гр. Сандански. Докато завежда енорията в с. Струма той започва да строи храм в центъра на селото, който вече е готов за освещаване.

 

 

Подобни статии