Света Богородица под четката на Иван Юруков

Photo: Инстаграм Звездата на Народния театър Иван Юруков показа още недовършения си иконопис.

Актьорът и режисьор Иван Юруков изгря в нова роля, но този път не на театралната сцена. Звездата на Народния театър е талантлив художник, това доказват и последните публикувани кадри в официалния му профил в социалната платформа Инстаграм. На тях се вижда образът на Света Богородица, който все още не е довършен, както и уловеният с четките артист.

За тази си страст Юруков загатна по-рано. През февруари той качи друго фото, запечатало работния процес – тогава платното остана скрито от симпатизантите му, които не получиха възможността да се запознаят с дарбата, отново част от света на изкуството. “Какво да правя, когато съм в дупка? – попитал един. Посади дърво в нея! – отговорил дървеният философ”, написа по това време създателят на моноспектакъла “Пилето, което казва ку”, който успя да изненада стотици, в това число и част от колегите в театъра. За лика на Света Богородица и моментния резултат някои от последователите споделиха ласкави коментари. “Браво, Иване”, “Много ми харесва”, “Поздравления”, “Спря ми дъха”, “Това, което правите, е страхотно”, са част от впечатленията за иконописа. Всъщност след въведеното извънредно положение у нас и наложената изолация заради разпространението на COVID-19. Иван има художествено образование и специализира икононопис.

В живота на артистите няма нищо невъзможно, това доказа също режисьорът Максим Генчев, който в момента работи по филма за “Ботев”. Преди 4 години иконите, сътворени от него, наброяваха 400, част от тях той бе подарил на близки и приятели. "Винаги се питам дали най-свещените образи не са създавани от най-големите грешници", бе казал с типичната си самоирония Максим. Когато говорим за актьори художници, безспорно ярък остава Димитър Манев-Ману, брат на големия художник Никола Манев. Част от картините му са вдъхновени от живота и работата извън граница. “И един човек да те хареса – значи е имало смисъл”, казва той за произведенията си.

Подобни статии