Светкавици харесват къща в Црънча

Една поговорка гласи: Мълнията не удря два пъти едно и също място. Но това не е вярно. Досега поне десетина мълнии се стоварват върху къщата на Зекир Чолаков и фамилията му от доспатското с. Црънча. Няколко пъти атмосферните разряди уцелват обора, разположен до нея. Когато започне поредната буря, стопанинът будува край дома си, а  семейството му „емигрира” при роднини и съседи. Засега няма обяснение на странното явление.

Една поговорка гласи: Мълнията не удря два пъти едно и също място. Но това не е вярно. Досега поне десетина мълнии се стоварват върху къщата на Зекир Чолаков и фамилията му от доспатското с. Црънча. Няколко пъти атмосферните разряди уцелват обора, разположен до нея. Когато започне поредната буря, стопанинът будува край дома си, а  семейството му „емигрира” при роднини и съседи. Засега няма обяснение на странното явление. По всяка вероятност нещо под земята привлича природното електричество.
Американското градче Касъл Рок също е любима мишена на мълниите. Местният релеф е капан за ветровете и благоприятства възникването на гръмотевични бури. Същото може да се каже за Кейп Канаверал и квартал в центъра на гр. Тъксън.
„Ако искате да разберете каква е вероятността да ви удари мълния на място, поразено вече от нея, имайте предвид, че тя е поне с 45% по-голяма от предположението ви”, обяснява Филип Райдър, физик от Бостънския университет. 

Подобни статии