Светлин Ненов показва изложбата "Молитвено"

"Молитвено" е най-новата и юбилейна изложба на варненския художник Светлин Ненов, която може да бъде разгледана до 8 декември. В нея творецът е събрал платна от почти всички художествени периоди. Те са подредени в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна. Изложбата е посветена на 60-годишнината на Светлин Ненов. 

Авторът е избрал 33 платна живопис, изпълнени само с маслени бои.

“Почти от всички цикли, които съм правил през годините, има поне по една картина - разказва художникът. - Най-старата е от началото на 90-те, първите години след дипломирането ми, това е мой автопортрет, който сега показвам за пръв път. Бях млад художник, а тогава имаше един прословут портрет на Дечко Узунов и той ме инспирира. Това е най-ранната работа в изложбата, веднага след нея е портретът на скулптора Киро Янев, той е от периода, когато имах изложба с портрети в галерия “Палас” в Двореца на културата и спорта. Тогава си спомням, че рисувах портрети на Ева Клисурова, на капитан Георгиев... Последният портрет от този период беше на Симеон Симов от “Актив”, който създаде галериите “Палас” 1, 2, 3 и после галерия “Актив арт”. От 2019 е портретът, годината, когато той почина. Той пишеше стихове, издаваше книги, беше ми поръчал един цикъл картини по конкретна тематика и аз собственоръчно въвеждах текстовете на стиховете в пространството на самата картина. Последното стихотворение беше “Пътят” и аз все не можех да измисля сюжет за тази картина - всеки стих започваше с “П”, а последният беше “Преселение”. Той тогава се спомина, аз спонтанно реших да му направя портрет и това стихотворение си влезе естествено в него. В изложбата съм включил и една голяма картина “Нефертити и слоновете” от египетския ми цикъл от 1995-96 г. Заедно с морския цикъл, египетският е един от първите ми."
Светлин Ненов е роден през 1961 г. във Варна. Завършил е Факултета за Изобразителни изкуства във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” през 1988 г. Живее и работи във Варна. Член на СБХ – секция живопис.

Подобни статии