Световната банка повиши оценката си за развитието на българската икономика

Световната банка рязко повиши прогнозата си за развитието на икономиката на България през 2021 г. В последния си доклад банката прогонозира ръст на БВП на страната от 3,7 на сто през тази година, съобщи Investor.bg, цитиран от "Блумбърг ТВ България".

За сравнение, прогнозата в предишното издание на банката за региона на Европа и Централна Азия бе за разширяване от 2,6%.

Институцията обаче подчертава, че завръщането на икономиката към предкризисните нива ще се случи едва през 2022 г. Повишени са и прогнозите за ръст на БВП за следващите две години, като сега Световната банка очаква той да достигне 3,8% през 2022 г. и 3,6% през 2023 г. (спрямо съответно 3,3% и 3,4% в предишните прогнози).

В краткосрочен план най-големият риск пред перспективите е бавният темп на ваксиниране срещу Covid-19 в целия Европейски съюз. На фона на само 20% ваксинирани пълнолетни граждани с поне една доза към средата на август сравнено със 75% с поне една доза в ЕС България е изправена пред риск от нов пик на заразяванията в началото на есента, което може да доведе до нови ограничителни мерки, пишат от Световната банка.

Подобни статии