Световната критика разгроми новия филм на Самуел Финци

Единствено добрата актьорска игра спасява предвидимия сюжет и плоските персонажи на „Змийски очи“

Хенри Голдинг в кадър от „Змийски очи“

Неизползван потенциал, филм за играчки, който не e достатъчно игрив, провалено хвърляне на зара – това са само част от словосъчетанията, използвани от световната критика по адрес на премиерното заглавие „G. I. Joe: Змийски очи“.

С участие в продукцията на Paramount и MGM се разписва българският актьор с постоянна адресна регистрация в Германия Самуел Финци. По собствените му думи сценарият му предвещава ролята на „много лошия“, като за първия си голям проект в Холивуд артистът получи специална покана от самия режисьор Робърт Швентке.

Въпреки че е българската гордост във филма, който тръгва и по нашите кина от тази седмица, Финци е на заден план що се касае за „Змийски очи“. Феновете на комиксите за „Тихата интерлюдия“ вероятно вече знаят повече за историята, която следва да проследи корените на прочутия герой. Змийски очи е изигран от популярния актьор Хенри Голдинг, като противно на тенденцията в рисуваните страници на Лари Хама за Мълчаливия нинджа тук персонажът говори. Зрителите разбират, че на екрана се срещат с млад воин, воден – по традиция за жанра, от желанието за мъст.

Търсещ възмездие за смъртта на баща си, той се изправя срещу описаната като „най-опасната терористична организация в света“. А по пътя му към финалните надписи се изреждат безброй екшън хореографии.

Именно тук се предполагаше, че трябва да е скритият коз в ръкава на „Змийски очи“. Ярките неонови светлини и модерните автомобили, които са по принцип присъщи на Япония (където се развива действието – б.а.), обещаваха силно адреналинно присъствие още от трейлърите. Реалността в целия филм се оказва обаче различна, съобщават критиците. „Филмът изобилства от битки с мечове, гонки с мотори и огромни змии, но всичко това е глупаво и се забравя лесно“, пише Мат Неджлия от Next Best Picture. “Огромният монтаж и разклатената камера отнемат от способността, която знам, че актьорите имат“, допълват от Nerd Portraits. „Швентке очевидно снима екшън сцени, като връзва камера към гърба на ядосан родео бик, който след това пуска на актьорите си“, обобщават и от IndieWire.

Това, което обединява световната критика, е добрата игра на актьорите. Въпреки че носи най-голяма тежест като притегателна сила за по-младата аудитория,

Голдинг не е единственият, чието изпълнение получава похвала. Андрю Коджи, който влиза в образа на Томи, е аплодиран за способността си да придаде задълбоченост на своя персонаж, която не е била предвидена в сценария. Според специализираното издание Comicbook филмът крие потенциал и от актрисите в каста, сред които Урсула Корберо, Самара Уивинг и др. „Филмът се фиксира върху историите на Снейк и Томи. Така той оставя някои от другите герои, които имат много интересни качества, и не използва голяма част от този потенциал“, пишат още в сайта, посветен на комиксовите герои.

Подобни статии