Световни галерии съдят порното

Лувърът и Уфици скочиха срещу Порнхъб, възпроизвеждал картини с голи актьори

Чичолина като Венера на Ботичели и оригиналът на италианския майстор, на който като богинята на красотата е изобразена неговата любима Симонета.

Лувърът и галерия Уфици във Флоренция започнаха правни действия срещу порноканала Порнхъб заради възпроизвеждането на класически шедьоври на изобразителното изкуство с участието на звезди от филмите за възрастни.

Парижкият музей спори с компанията заради нейната платформа „Гола класика“, която предлага „интерактивно ръководство за откриване на еротично изкуство в най-известните музеи в света“.

Сайтът показва порноактьори, възпроизвеждащи класически шедьоври от световни галерии за изобразително изкуство, включително Лувъра, Музей Д'Орсе в Париж, Националната галерия в Лондон, Уфици във Флоренция и Прадо в Мадрид.
Лувърът и Уфици обявиха, че ще съдят Порнхъб за нарушение на правата върху интелектуалната собственост. Музеите настояха компанията да премахне репродукциите на оригиналните картини, които излагат в галериите си, съобщи „Дейли мейл“.
Говорител на Лувъра обявил, че адвокатите се свързали с Порнхъб и се очаква спорните работи да бъдат изтрити незабавно.
Говорител на Уфици във Флоренция също каза, че никой не е оторизирал компанията да използва за свои цели произведенията на изкуството.
„В Италия правилата по отношение на културното наследство изискват, че ако някой иска да използва картини от музея за комерсиални цели, е важно да има позволение, което оказва как да стане това, като се плаща и такса. В конкретния случай такова разрешение трудно може да бъде дадено“, обясни още говорителят.

В скандала е замесена и италианската порнозвезда Чичолина, която, макар и на прага на своите 70 години, участва във възстановки на известни картини на италианския ренесансов художник Ботичели като „Пролет“ и „Раждането на Венера“. Вместо нежните ренесансови девойки на картините изпъква понаедрявалата гола фигура на бившата италианска депутатка. Галерия Уфици, където се пазят платната на маестрото, поиска сайтът веднага да свали подигравката с истинското изкуство и почти без заобикалки обвини Чичолина, че именно тя била вдъхновител на набиращата страхотна популярност рекламна кампания.


Илона Сталер изпотява четирима на шах

Междувременно стана ясно, че на 25 юли порнозвездата Чичолина, чието истинско име е Илона Сталер, ще играе в Перуджа шах срещу четирима противници едновременно. Сеансът ще се състои в залата на местния театър „Сант Ерколано“, като пищната блондинка си била избрала противниците сама по изпратените й с електронна поща десетки молби за участие в шоуто. Проявата на секссимвола на поне две поколения мъже, пък и жени от цял свят е с благотворителна цел, като събраните от публиката на сеанса пари ще бъдат използвани за подпомагане на заплашения от фалит и закриване културен център „Фриголандия“. Създателят му Винченцо Спараня е събрал в него поредици от най-известните в Италия през последните трийсетина години на миналия век т.нар. антисистемни списания, които са критикували безпардонно политическата система и елита на страната. Като в качеството си на депутатка през осемдесетте години от също така „анти-системната“ Радикална партия Чичолина става нещо като кръстница на екстравагантния културен център.

Подобни статии