Световния ден за профилактика на йоддефицитните заболявания се отбелязва днес

Световният ден за борба с йоддефицитните заболявания се отбелязва днес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Инициативата цели да популяризира огромното значение на микроелемента йод за здравето на всеки човек. Той е минерал, който е много важен за здравето. Необходим е за продукцията на тиреоидни хормони от щитовидната жлеза. Те регулират много процеси в тялото, включително растежа, метаболитните функции, развитието на мозъка на бебето по време на бременността на майката и на ранния му живот.

За да се осигури адекватен йоден статус, препоръчителният среднодневен хранителен прием на йод е 150 микрограма за възрастните, 200 микрограма за бременните и кърмещи жени и 90-120 микрограма за децата до 12-годишна възраст. Дългосрочният дневен прием на йод под препоръчителните нива за съответната възраст води до функционални нарушения в организма, известни като йоддефицитни заболявания. Едно от най-разпространените сред тях е ендемичната гуша.
През 1990 г. Световната здравна организация определя йодния дефицит като един от ключовите фактори за умствена изостаналост; остри психични заболявания; стерилитет; спонтанни аборти; раждане на недоносени деца или деца с тегло под нормата; мъртво раждане; генетични малформации; хипотиреоидоза; нисък ръст и изоставане във физическото развитие и половото съзряване; двигателни, говорни или слухови дефекти и др.
За съжаление, дефицитът на йод е световен екологичен проблем. Той засяга всички континенти, главно планински и някои приморски територии с общ брой население над 2 млрд. души, където концентрацията му в почвата и във водата е недостатъчна, за да задоволи нуждите на населението там. Това обуславя намаления прием на йод в съответните региони, което води и до развитието на йоддефицитните заболявания.
Важно е да се знае, че физиологичният дневен прием на готварска сол е 5 грама. Не се препоръчва приемът на по-големи количества, особено от възрастни, хроничноболни хора и деца. Йодираната сол трябва да се съхранява в сухи, добре затворени съдове и да се прибавя към ястията след снемане от огъня, защото високата температура води до разрушаване на йода. Естествените източници на йод са морските дарове, като риба, морски водорасли и миди, както и мляко, млечни продукти, яйца, орехи и др.

Подобни статии