Световноизвестният композитор и китарист Арно Дюмон идва в България

Концертът „Испански нощи“ в Пловдив е на 17 септември, в него ще участва и Елена Сан Роман

Снимка: ArtGalleryConstantin Дюмон ще изнесе два спектакъла у нас.

Световноизвестният композитор и китарист Арно Дюмон ще свири за първи път през септември пред българска публика. Турнето започва от сцената на Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив на 17 септември. Вторият концерт е в София на 19 септември в Камерна зала “България” в София.

Арно Дюмон е един от най-ярките и вдъхновени творци на Франция - с концерти в над 65 държави по света. Той идва в България за първи път по покана и със съдействието на Асоциация за културен обмен ArtgalleryConstantin, която се ръководи от д-р Константин Николов и съпругата му д-р Елена Радева Николова - семейство на български лекари, практикуващи във Франция от 20 години.
В концерта „Испански нощи“ в Пловдив ще участва и Елена Сан Роман - една от малкото жени китаристки, които свирят фламенко. На сцената ще излезе и ансамбъл „Академика“ към АМТИИ. В програмата са включени едни от най-хубавите музикални произведения, създадени през вековете от и за Испания - Исаак Албениц, Хоакин Родриго, Франсиско Тарега, Жорж Бизе и други. Танците и хореографията са на Яна Димитрова и Ангел Раков от танцова формация „Тракийски дар“, а водещ на концерта ще бъде актрисата Анна Танчева.
На 19 септември в Камерна зала „България“ в София Арно Дюмон ще изпълни барокова музика, Шуберт, южноамерикански пиеси и лични композиции. Маестро Дюмон е подготвил и изненади за българската публика, а сред тях е специално създадена от него пиеса, която ще звучи за първи път на сцена.
„Ще свиря музика както винаги съм го правил - със страст и фантазия, което е моя запазена марка“, уверява Дюмон. По думите му „България е истинско съкровище, а българската музика - силно интригуваща със сложните си ритми“.
„Усещането ми е, че България е по-голяма страна от собствената й площ. Чувствам я като един melting-pot, кръстовище между Изтока и Запада, между румънския север и гръцкия юг. Оградена от съкровища, тя самата е съкровище! Сложните ритми в музиката й ме интригуват много и считам Андрей Букурещлиев, французин от български произход, за един от най-невероятните музиколози на нашия век. Той е писал за Дебюси, Стравински и Бетовен както никой друг. И в същото време той беше и значим композитор“, сподели с вълнение Арно Дюмон.
Той дава висока оценка на българските музиканти и не крие радостта си от факта, че един от най-брилянтните негови ученици е българин -Атанас Уркузунов, който е китарист и също композитор. Маестро Дюмон е с чудесни впечатления и от Пловдивския камерен хор, който е бил на турне във Франция по негова покана. Оценява и професионалното ниво на ансамбъл „Академика“ към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, който преди месеци изнесе концерт в Париж.
Билетите за двата концерта са почти разпродадени. До тях ще се допускат зрители съгласно всички противоепидемични мерки, които са в сила в България, съобщават организаторите от Асоциация за културен обмен ArtGalleryConstantin.

Подобни статии