Световнопризнатият маестро Денис Ръсел Дейвис и виртуозният пианист Александър Улман гостуват на Софийската филхармония

Александър Улман

Четвъртият концерт за пиано на Лудвиг ван Бетховен ще звучи на 28 октомври в изпълнение на младата звезда Александър Улман (пиано) под диригентството на легендарния Денис Ръсел Дейвис. Софийската филхармония ще представи и увертюрата "Крал Стефан" от Бетховен, както и Симфония номер 3 от Рахманинов, съобщават организаторите.

Името на Денис Ръсел Дейвис предизвиква възторг в почитателите на класиката по целия свят. Считан за един от най-иновативните и приключенски диригенти - визионери в света на класическата музика, Дейвис успешно предизвика и вдъхновява публиката от двете страни на Атлантическия океан, както и в Япония.

Известен е с вълнуващи, добре структурирани концерти и с работата си с оркестрите в Чикаго, Филаделфия, Сан Франциско, Бостън, Ню Йорк и Кливланд. В Европа той работи редовно с оркестрите на Концертгебау, Гевантхаус, Берлинска филхармония, оркестъра на Ла Скала, Санктпетербургската филхармония, Хамбургската и Мюнхенската филхармония.

Дирижирал е оперни премиери на фестивалите в Байройт и Залцбург, Метрополитън опера, Националната опера в Париж, Театър Реал в Мадрид - общо над 140 нови продукции от много от най-важните театрални режисьори в света.

След първите му назначения като музикален директор на камерния оркестър "Сейнт Пол" и главен диригент на Американския композиторски оркестър, който той ръководи в продължение на 25 години, Дейвис се мести в Европа като генерален музикален директор на Щатстеатър Щутгарт, след това операта в Бон и Бетховен оркестър - Бон. След това той ръководи Виенския радиосимфоничен оркестър, Щутгартския камерен оркестър и Оркестъра на Базел.

Младият британски пианист Александър Улман изправи на крака публиката в зала "България" при първия си гастрол у нас през миналата година. Той впечатлява публиката и критиците по целия свят с дълбочината и финеса на интерпретациите си, с техническото майсторство и кристалното фразиране. "Той подхожда към партитурата с огромна яснота и визия, и я оживява, сякаш композиторът гледа през рамото му", отбелязва "Хъфингтън пост" през 2014 г. За първи път Улман попада в полезрението на меломаните през 2011 г., когато печели международния конкурс за пиано "Ференц Лист" в Будапеща.

Гастролира с успех в Европа, Канада, Корея, САЩ, Мексико. Работил е с оркестри като Кралската филхармония в Лондон, Нидерландския радиооркестър, Норвежки радиооркестър, Санкт Петербургска филхармония, Корейски симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Ню Джърси, Симфоничния оркестър на Будапеща и др.

Пианистът участва в известни музикални фестивали, в международни клавирни серии в Нотингам и Оксфорд, програмите на Би Би Си - Радио 3, Франс мюзик и MDR Klassik. През пролетта на 2019 г. излиза първият му албум за Rubicon със клавирни транскрипции - сюити из руски балети.

Подобни статии