Светът се нуждае от още 100 трилиона долара в борбата с бедността и климатичните промени

Глобалните цели за борба с бедността, неравенството, несправедливостта и климатичните промени са изправени пред недостиг на 100 трилиона долара финансиране и има вероятност те да не бъдат изпълнени, освен ако 10 процента от световния БВП не бъде насочван към целите на ООН всяка година до 2030-а, сочи публикуван днес доклад, цитиран от Ройтерс.

Целите на ООН за устойчиво развитие (ЦУС - SDGs) обхващат всичко от околната среда до здравето и равенството и имат подкрепата на всички държави членки, но предлагането на финансиране от правителства, инвеститори, банки и компании, за да помогнат за за постигането им, непрекъснато не достига.
Заради въздействието на коронавирусната пандемия дефицитът вече е до 10 трилиона долара годишно, според доклада на ООН и Инициативата "Сила за добро", подкрепена от финансовия сектор.
Като се добавят и разходите за финансиране на глобалния преход към нисковъглеродна икономика за ограничаване на глобалното затопляне, общото финансиране до 2050 година възлиза на 200-220 трилиона долара, се допълва в доклада
ЦУС са списък със задачи, които разглеждат въпроси като война, глад, деградация на земята, равенство между половете и климат.
И макар над 1,1 милиарда души да са били извадени от крайната бедност от 1990 година досега, това, че не са ускорени усилията по ЦУС, заплашва да подхрани конфликти и кризи, твърдят авторите.

Подобни статии